REFESTICON CINEMA - roman Enderova igra, Orsona Skota Karda

Na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom i četvrtkom od 17.30 emitujemo serijal kulturno-zabavnih emisija Refesticon Cinema.

Serijal je posvećen filmovima naučne fantastike koji su nastali na osnovu najznačajnijih književnih djela.

U današnjoj emisiji govorićemo o romanu Enderova igra, Orsona Skota Karda

“Enderova igra” je američki igrani film iz 2013. godine baziran na istoimenoj knjizi Orsona Skota Karda iz 1985. godine.

Ender Saga ili Enderverse kako se naziva ovaj serijal trenutno čine 15 romana i 13 priča. Iako prva izdata, „Enderova igra“ se hronološki nalazi na sedmom mjestu. Autor se potrudio da proširi svijet ali i objasni neke stvari koje vam možda ne budu bile jasne u filmu. Ono čega mnogi nijesu svesni je da su producenti proveli 3000 časova pokušavajući da zamisle svijet u kome je smješten film, i to prije početka snimanja. Mnogi su isticali kako je „Enderova igra“ jedna od  najboljih adaptacija neke knjige na velikom platnu, iako filmu nedostaje par detalja iz romana.

Film prikazuje gomilu djece na obuci, rat protiv pripadnika druge vrste, par starijih vođa koji ih treniraju, sve to liči na: Hari Potera, Persi Džeksona, i slična djela. Takođe će vas scena kada Mazer Rakham ulijeće u matični brod i raznosi ga, podsjetiti na „Dan Nezavisnosti“ sa Vil Smitom, ali opet „Enderova igra“ je svima njima bila inspiracija.

Priča je fantastična, držaće vas prikovanim za sjedište, nijednog trenutka nećete osjetiti da vam je dosadno, da je priča previše razvučena ili da može mnogo bolje…

Glumci su veoma bitan faktor u svakom filmu, ali u „Enderovoj igri“ izbor je bio odličan. Harison Ford je pukovnik međunarodne flote zadužen za obuku regruta. On smatra da je Ender najbolji i to će vas u par navrata iznenaditi, jer ćete steći utisak kao da ga previše forsira. Viola Dejvis glumi majora Gven Anderson, koja je zadužena za mentalno stanje regruta, i koja je tu da pomogne Enderu da uvidi svoje mogućnosti i učini ga sigurnijim u sebe, ali i posavjetuje i pomogne mu kada mu je pomoć neophodna. Asa Baterfild me je naprosto oduševio. Zaista nisam očekivao kvalitet glume koji je mladi Asa prikazao.

Ako želimo pobijediti izvanzemaljsku prijetnju potrebna nam je nova vrsta vojnika! Film je rađen prema istoimenoj knjizi i prati izuzetno darovitog dječaka Endera. On će biti izabran za elitno vojno školovanje kako bi spasio svijet uništen u ratu protiv vanzemaljaca. Naime, samo način na koji djeca razmišljaju i reaguju može spasiti čovječanstvo.

U nastavku možete poslušati audio snimak emisije:

 

REFESTICON CINEMA

 

Serijal Refesticon Cinema realizuje se u sklopu projekta Refesticon 2023 Transhumanizam

Realizator je Radio Bijelo Polje a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

U realizaciji emisije učestvovali: Sanida Kajević, Danijela Radović, Magdalena Smolović i Enida Omerhodžić