Mještani Zatona na sat blokirali magistralu u Kljunači, traže reviziju projekta i izgradnju trotoara i rasvjete na području mjesne zajednice

Mještani Zatona blokirali su na sat magistralni put Bijelo Polje-Berane u mjestu Kljunača, nezadovoljni rekonstrukcijom puta Lepenac-Ribarevine-Poda. Oni traže da se postojeći projekat revidira i da novi obuhvati izgradnju pješakih staza i rasvjete na području ove mjesne zajednice. Duško Dangubić predstavnik građana kaže da je ovo treći put kako mještani mjesne zajednice ali i sela Zatona protestuju, jer drugog način nemaju da dobiju ono što žele.

“Mi smo u ovoj borbi već odavno, neformalno smo razgovarali kada je počela priča o rekonstrukciji ove magistrale o tome, da su nam naophodni prije svega trotoari za pješake i ulična rasvjeta, i to nije samo potreba pješaka, nas mještana koji gravitramo ovom putu, već je to potreba svih onih koji prolaze ovom magistralom. Naši zahtjevi se svode na to, da svi zajedno, sa nadležnim institucijama, dođemo do zajedničkog dogovora o tome kako da unaprijedimo bezbjednost svih učesnika saobraćaja na ovom putu”, istakao je Dangubić.

Naglašava da je sada  na potezu  Uprava za saobraćaj, te da su prije nekoliko dana dobili poziv za razgovor od direktora Uprave, Radomora Vuksanovića.

“Mi ćemo se dogovoriti ko će predstavljati tu delegaciju narednih dana, da vidimo kakva je procedura u smislu rješavanja svih ovih zahtjeva koje smo iznijeli. Uprava za saobraćaj je glavna kada je u pitanju revizija projekta rekonstrukcije ovog magistralnog puta i ubacivanje tih pješačkih staza i ulične rasvjete. Moguće je da će izmjena projekta uključivati dodatnu eksproprijaciju zemljišta sa one strane magistrale sa koje se odluče inžinjeri da je podesita za pravljenje pješačke staze, a mi ćemo se, kao i mnogo puta do sada kada je bilo riječi o infrastrukturnim projektima od vitalnog značaja, uključiti  u rješavanje  imovinsko-pravnih odnosa, i skratiti procedure na najkraću moguću mjeru”, poručio je Dangubić.

Dodaje, i kako su svakodnevno u neporekidnoj komunikaciji sa predstavnicima Kompanije “Bemax” koja je izvođač radova, koji svakodnevno borave u Zatonu, te da će im biti žao, ako budu prinuđeni da radikalizuju protest do te mjere da spriječe  dalje radove toj  kompaniji.

“Ovo je jedan od načina koji nam je ostao, kao poslednji u nizu naših pokušaja da dođemo do nadležnih ljudi, da pričamo o toj temi, i nije nam drago što ovo radimo. U  pitanju je  krajnja nužda, i moramo voditi računa o bezjednosti, prije svega naše djece, ali i svih ostalih učesnika u saobraćaju”, poručio je Dangubić.

 

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić