Predstavljena zbirka "Priče o konvencijama“, Festivala fantastične književnosti ISTRACON iz Pazina (video)

Zbirka kratkih SF i fantasy priča koja je objavljena u okviru Festivala fantastične književnosti ISTRACON iz Pazina, predstavljena je danas na 11. Festivalu fantastične književnosti Refesticon.

Urednik i priređivač izdanja, Mirko Grdinić, kazao je da je tema ovogodišnje zbirke bila drugačija od prethodnih. ,,Sve tajanstvene stvari koje su se dešavale u Istri, obradili smo kroz Festival, ali i putem kratkih priča. Priče su uvijek bile znanstvena fantastika i horor. Ove godine odlučili smo se da tema bude vezana za konvencije, jer to niko prije nas nije obrađivao. Pozvao sam pisce da pošalju svoje priče i tako je došlo do jedne male zbirke u kojoj su se našle priče devet autora“, kazao je Grdinić.

Jedan od autora čija se priča našla u zbirci je Adnadin Jašarević, koji je kazao da je njegova priča ,,Jama u srcu“, vezana za Pazin. ,,U mojoj priči se putuje balonom za Pazin. Kroz mnoštvo motiva uspio sam da protkam i istarski mit o divu i da tako dobijem priču koja se našla u ovogodišnjoj zbirci“, naveo je Jašarević.

Priča ,,Lunacon“, Tihomira Jovanovića, takođe se našla u zbirci. Autor ove priče istakao je da se radnja dešava u Pazinu, ali da je kroz priču uveo i svemirsko putovanje. ,,Prikazao sam konvenciju koja se održava na Mesecu. Na Mesec kreće ekspedicija, odnosno izabrani članovi koji kreću na promociju. Svako od njih nosi po neku zabranjenu stvar koju ne bi smeo imati, a koju se trudi da sakrije“, kazao je Jovanović.

Goran Skrobonja predstavio se sa pričom ,,Đavo je u detaljima“ za koju mu je kao inspiracija poslužila upravo konferencija u Pazinu. ,,Pazinska konferencija me je inspirisala da napišem priču i to se da prepoznati u tekstu. Poslužio sam se jednom situacijom koja je veoma česta na konvencijama, a to je kada ushićeni obožavatelj susreće popularnog pisca“, kazao je Skrobonja.

U zbirci se našla i priča Tatjane Milivojčević ,,Probuđeni zmaj Istracona“ koja je kako kaže autorka, bila inspirisana legendom o pazinskoj jami. ,,Legenda o pazinskoj jami me je veoma inspirisala, a ja obožavam zmajeve, uspela sam da napravim uspešnu kombinaciju. Priča govori i o različitosti. Pošto sam vaspitač po struci imala sam priliku da se susretnem sa decom koja iako imaju izvesnu drugost, imaju i svoje kvalitete koji su pre svega iskrenost I čistota duše, a moj zmaj to prepoznaje“, istakla je Milivojčević.

Svoju priču pod nazivom ,,Pisac“, prisutnima je predstavio i Dragić Rabrenović, dok je o priči ,,Smrt na konvenciji“, govorio Mirko Grdinić.

U zbirci su se našle priče i Bojana Ekselenskog (Cosplay konvencija), Vanje Spirin (U istini su kratka ticala i kitnjast rep) i Eda Barola (Poslednji put).

Tekst: Magdalena Smolović

Foto i video: Vladimir Jelić