Smailović: "Tuđemilski svici" roman koji govori o istorijskim dešavanjima , ali nijeistorijski roman" (video)

Roman “Tuđemilski svici”, Slobodana Vukanovića, promovisan je danas na Regionalnom festivalu fantastične književnosti Refesticon.

Kako je kazao Edin Smailović „Tuđevinski svici“ se oslanjaju na istorijski togađaj u Tuđemilu, ali sadrži elemente fantastike i predstavlja priču o prijateljstvu, ljubavi, slobodi i smrti.

„Glavni junak ovog romana je narod i njegova borba za slobodu, Roman „Tuđemilski svici” predstavlja izuzetan doprinos savremenoj crnogorskoj književnosti i to zbog iskoraka koji je Vukanović napravio u odnosu na formu istorijskoga romana, unoseći motive fantastike, mitske elemente“ kazao je između ostalog Smailović.

Govoreći o nastanku romana, Vukanović je kazao da ga je činjenica da se o Duklji malo zna podstakla da napiše “Tuđemilske svice”.

“Ja sam pročitao mnogo knJiga i feljtona da bih uspio da napišem roman “Tuđemilski svici” i na njemu sam radio nekoliko godina.  Ja sam urbani pisac i do tog trenutka sam se malo bavio istorijom, ali to je za mene bilo nešto novo, izazov, zato sam morao da se vratim u ta stara vremena. Potpuno sam uronio u XI vijek, u  svijet tog vremena, koje su karakterisali vitezovi, plemenske zajednice i pokušao samo da prikažem život ljudi tog vremena”, rekao je Vukanović.

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić