Smolović: Međunarodna književna nagrada REFESTICON Avatar podstiče književno stvaralaštvo i doprinosi razvoju međudržavne saradnje (video)

Večeras su, u Kući Rista Ratkovića, uručene nagrade Refesticon Avatar: Ivanu Nešiću, Mirku Grdiniću i Tatjani Milivojčević, dok je specijalna Nagrada za životno djelo pripala Zoranu Živkoviću.

Međunarodna književna nagrada Refesticon Avatar, koja je ustanovljena u Bijelom Polju, podstiče književno stvaralaštvo, doprinosi razvoju kulture i međudržavne saradnje, kazao je predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, u svom zvaničnom obraćanju povodom ustanovljenja ove nagrade.

,,Veoma je značajno što je Međunarodna književna nagrada REFESTICON Avatar ustanovljena u Bijelom Polju i što večeras imamo dobitnike koji dolaze iz Hrvatske i Srbije. Zadovoljstvo mi je da ovogodišnjim laureatima čestitam na izboru uz uvjerenje da će ova nagrada biti još jedna potvrda uspješnog dugogodišnjeg stvaralaštva. Opština Bijelo Polje će nastaviti da podržava projekte poput ovoga u cilju pozicioniranja našeg grada kao istinskog kulturnog centra na sjeveru Crne Gore“, kazao je Smolović i dodao da je REFESTICON festival koji publici predstavlja značajne i aktuelne teme, a u isto vrijeme promoviše sve veći broj mladih. ,, Važno da pružimo podršku organizatorima koji akuelna pitanja stavljaju pred stavaraoce ne samo iz Crne Gore već iz regiona. Takođe, nam je posebno značajno da se realizuju projekti koji uključuju naše najmlađe sugrađane. Kao što vam je poznato književnici, poput Ratkovića, Sijarića i Bulatovića potekli iz Bijelog Polja. Zbog tog talenta koji se prepoznaje u našem gradu kada su u pitanju umjetost i kultura, nastojimo da podržavamo manifestacije i festivale koji su posvećeni mladima, u nadi da ćemo jednog dana imati pisce koje ćemo sa ponosom pominjati“, istakao je Smolović.

Direktorica Radija Bijelo Polje, Andrijana Rabrenović, kazala je da je nagrada Refesticon Avatar ustanovljena kako bi se dodatno podstaklo književno stvaralaštvo, ne samo u Crnoj Gori, već i u regionu. ,, Kako je festival nadrastao početne ciljeve tako smo nastojali da dodatno podstaknemo stvaralaštvo u ovoj književnoj oblasti i to ne samo u Crnoj Gori, već i u državama okruženja. Iz tog razloga smo ustanovili Međunarodnu književnu nagradu pod nazivom REFESTICON AVATAR za neobjavljenu zbirku kratkih priča. Uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore, kao i pokroviteljstvo Opštine Bijelo Polje i predsjednika Opštine, Petra Smolovića, uspjeli smo da obazbjedimo novčane iznose i objavljivanje nagrađenih knjiga. Tako je stručni žiri kome smo veoma zahvalni procjenjivao između 44 pristigla rukopisa iz pet država“, istakla je Rabrenović.

Član žirija, Goran Skrobonja, kazao je da je žiri imao težak zadatak da izabere najbolju zbirku, ali da su kompromisom izdvojili one koje zavređuju pažnju da budu predstavljene čitaocima. ,,Ustanovili smo sistem ocjenjivanja i došli smo do toga da najmanje polovina od pristiglih zbirki zavređuje da bude objavljena i predočena čitaocima. Na kraju smo se usaglasili i izdvojili najbolje tri, koje će večeras biti predstavljene“, kazao je Skrobonja.

 

 

Tekst: Magdalena Smolović

Foto: Vladimir Jelić