Promovisana knjiga ,,Ratnik i Kudrava“, Gorana Ćurčića (video)

Roman ,,Ratnik i Kudrava“, Gorana Ćurčića, promovisan je danas u Kući Rista Ratkovića. Nakon romana Potomstvo, koji se bavi temama iz oblasti naučne fantastike, nova knjiga Ćurčića ima elemente misterije, staroslovenske mitologije i bajke nalik izvornim verzijama bajki braće Grim i Šarla Peroa, gde nije sve crno belo, gde junaci poseduju u sebi i zlo i dobro.

Govoreći o knjizi Ćurčić je kazao da je njegov prvi roman prikazivao budućnost, a da je roman ,,Ratnik i Kudrava“ usmjeren na prikaz vremena prelaska sa stare na hrišćansku religiju, uz elemente mitologije, horora, ali i ljubavne priče. ,,Ratnik i Kudrava predstavljaju dve krajnje suprotnosti. Ovaj roman može da bude ljubavni roman, ali i mitska priča, a može da bude i horor na neki način. Glavni motiv koji me je pokretao jeste da obradim period kada su naši preci sa stare religije na novu. Taj prelazak nije bio nasilan, već su vladari to radili svesno, bez mačeva i krvi. Hteo sam da predstavim upravo taj period koji nije mnogo obrađen u literaturi“, kazao je Ćurčić.

On je istakao da su u naslovu dva glavna lika koji su suprotstavljeni, ali koji će se na kraju uprkos razlikama povezati. ,,On je snažan muškarac, ratnik, a ona je krhka mršava devojka sa jednom fizičkom manom. U pitanju je njena ruka koja je mrtva, jer je ona rođena kao mrtvorođeno dete. Ona ima svoju kob nasleđenu od majke koja se reprezentuje u potrebi i strasti koju gaji prema ubijanju. Ona nosi smrt u sebi i opredeljuje se da bude plaćeni ubica. Kao lik doživljava transformaciju, jer će se na kraju sažaliti i dozvoliće da dete koje je trebala da ubije ostane živo“, istakao je Ćurčić i dodao da je pokušao da mitologiju i istorijski period približi običnom čitaocu. ,,Hteo sam da predstavim i ljubavnu priču glavnih junaka, koji su shvatili da ako nešto ne promene u ponašanju i životima, njihova ljubav može da bude fatalna, kako za njih, tako i za njihovo potomstvo. Ono što njih trenutno razilazi, možda spašava neke buduće generacije“, kazao je Ćurčić.

Tekst: Magdalena Smolović

Foto: Vladimir Jelić