Rapaić: "Univerzum u nevolji“ prikazuje stanje naše društvene stvarnosti" (video)

Roman „Univerzum u nevolji“ autorke Petre Rapaić po prvi put promovisan je danas u okviru 11. Festivala fantastične književnosti „Refesticon“.

Sa mladom autorkom razgovarao je Dragić Rabrenović koji je istakao da je knjiga koautorsko djelo Neša Popovića i Petre Rapaić koja duhovito govori o umišljenom mladom piscu koji se sprema da objavi najbolje napisanu knjigu na svijetu, zbog koje će zaprijetiti implozija univerzuma.

„U knjizi je osim univerzuma, koji je ravnomjerno zastupljen, svaki dan nam kaže nešto vezano za sebe, imamo Mirka Pladunjalu, koji je neostvareni pisac, završio je fakultet koji je želio, međutim nije našao posao u struci pa radi u prodavnici brze hrane i piše. Uz to je i paranoičan ne kuca ništa na lap topu da mu hakeri ne oduzmu njegovo djelo nego piše po sveskama. Jednog dana on odluči da je vrijeme da objavi svoju najbolju ikad napisanu knjigu i kreće u potragu za izdavačima. Ali ko pročita neki dio knjige on padne u komu. Na drugoj strani, negdje u Univerzumu, uključeni su svi alarmi za uzbunu.Ako Mirkova knjiga bude objavljena Univerzum će biti uništen. Da bi spasili univerzum dolaze agenti, jedni jure Mirka, a drugi jure njegovu rodbinu i tada dolazi do komičnih situacija“ ispričala je Rapaić.

Ona je istakla da su u knjizi opisali stanje naše društvene stvarnosti, književne scene, bahatosti izdavača, umišljenosti i sujete pisaca početnika,kao i stanje politike do rijalitija i mentaliteta naroda te da su se u njoj prepoznavali ljudi o kojima nijesu pisali , ali kako je kazala, imali su modele po kojima su likovi rađeni.    

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić