Jovanović: "Komičnu fantastiku je najteže pisati" (video)

Promocija knjiga „Diabolik“ i antologije naučne fantastike fentazije i horora“ Regia fantastica 9“ autorab Tihomira Jovanovića održana je danas u Kući Rista Ratkovića.

Jovanović je u razgovoru sa piscem Markom Vujovićem u okviru 11. Festivala fantastične književnosti „Refesticon, istakao da je u antologiji “ Regia fantastica 9“  zastupljena komična fantastika kakvu su pisali Teri Pračet i Daglas Adams.

,,Antologija sadrži dva stripa komične fantastike, kao i  eseje pisane na  zadatu temu. Tako ove godine imamo esej posvećen komičnoj fantastici, gdje je, pored autora iz regiona, uključen i jedan iz Belgije“, istakao je Jovanović.

Jovanović je napomenuo da se radi o jednom od prvih konkursa u regionu koji je bio posvećen komičnoj fantastici te da je očekivao manje priča, jer je, kako je kazao, komičnu fantastiku najteže pisati.

„Tema jeste bila neobična, kao i prethodna posvećena Dejvidu Bouviju, koji je najpoznatiji kao muzičar, ali koji u svojim pjesmama ima mnoštvo motiva iz naučne fantastike, tako da smo se trudili  da pokrijemo oblasti koje nisu bile pokrivene nekim drugim konkursima. Ako malo bolje pogledamo, Dejvid Bouvi nije samo pjevač, već i autor koji može da uđe u književnu fantastiku. Italijani su prije par mjeseci objavili svoju zbirku fantastike, takođe sa temom Dejvida Bouvija, tako da je ta tema aktuelna i u svijetu“, kazao je Jovanović.

On je tom prilikom napomenuo i da je otvoren konkurs za deseto izdanje Regie koji će trajati do kraja marta naredne godine te da će tema biti palp junaci poslednjih 100 godina od kako se pojavila prva naučna fantastika.

„Biće to zanimljiva tema i već su se javili zainteresovani autori kao i dva autora koji će napraviti strip, tako da  očekujemo veoma zanimljivu zbirku“, istakao je Jovanović.

zbirka priča Tihomira Jovanovića „Diabolik - Sjenke prošlosti“ sadrži pet priča o ovom strip (anti)junaku u kojem je, kako se kazao autor, ne odstupa od osnovnih odrednica uz malo više fantastike.

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić