Rabrenović: "Ivanušijeve knjige za mlade imaju edukativan karakter" (video)

U okviru 11. Festivala fantastične književnosti „Refesticon“ danas je u dvorištu Kuće Rista Ratkovića upriličena promocija romana za djecu  „Pčelinja država“ i „Lešnikariji“ slovenačkog pisca Andreja Ivanuša.

Kako je istakao Dragić Rabrenović, Ivanušijeve knjige za mlade imaju edukativan karakter koji, kako ističe, na skroman način ukazuje na nedostatke društva, ponašanja, što je prepoznato u Slčoveniji gdje je dobio nagrade.

„Andrej uči mlade vrijednostima prijateljstva, uči ih o različitim predjelima, drugim kulturama, dok sa velikom strašću i znanjem bavi se i drugim temama, pričama o robotima, vanzemaljcima, mitološkim bićima, za koje je dobijao nagrade kao što su nagrada za fantastiku u Sloveniji, među kojima su Drejčekova nagrada, za najboljeg autora i najbolju priču 2011. godine, kao i nagrada Hudi maček (Strašan mačak), Grosmanovog festivala 2019. godine za životno djelo“ kazao je Rabrenović.

Kako je kazao autor osnova knjige „Lešnikarji“ je bio san koji pretočio u roman, napisan sa, kako je istakao, malom dozom satire sa osvrtom na društvo i ponašanje čovjeka.

„A „Zemlja pčela“ je nastala tako, što imam prijatelje koji su pčelari, kod nas je u Sloveniji pčelarstvo jako razvijeno, i svi mi kažu idemo u vrtić ili škole da govorimo o pčelama, ali nema stručne literature za djecu. Tako mi sine ideja da napišem priču o dvoje djece koja se smanje na veličinu pčele i da ih ona povuče u panj i tu objasni šta pčele tamo rade. Pčelari su mi pružili i neku stručnu pomoć i kasnije rekli da odlično i jako dobro se prodaje. Želim na jednostavan način da djeci ukažem kako društvo funkcioniše i  o njegovim nedostacima “ istakao je Ivanuša.

Slovenački književnik Andrej Ivanuša, autor trinaest knjiga za djecu i odrasle, dobitnik značajnih nagrada za fanastiku.

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić