Počeo upis na Policijsku akademiju, mjesta ima za 50 polaznika/ca

Konkurs za upis na Policijsku akademiju u Dalinovgradu biće otvoren do 23. jula, a  mjesta ima za 50  polaznika/ca, koji će se školovati po obrazovnom programu za zanimanje policajac/ka, saopšteno je danas na prezentaciji ove Više stručne škole u Bijelom Polju.

Uslove koje kandidati moraju ispunjavati pored zavšene srednje škole, jesu i to da  da nijesu stariji od 28 godina, zaključno sa danom zatvaranja konkursa, da imaju crnogorsko državljanstvo, da nijesu kažnjavani i da se protiv njih ne vodi krivični postupak za krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti, da imaju osnovno znanje iz engleskog jezika i informatike, kao i položen ispit za vozača “B” kategorije, kazao je na današnjoj pezentaciji Radivoje Sokić, profesor na predmetu Bezbjednost saobraćaja.

“Pored ispunjavanja opštih i posebnih uslova, da bi bili upisani na Policijsku akademiju svi kandidati moraju proći odrđene sprecijalističke preglede, testove fizičke spremnosti, psihološko testiranje, test prisutnosti droga u organizmu, kao i test opšteg znanja i informisanosti”, pojasnio je profesor Sokić, dodajući da se  sva testiranja se obavljaju pod šiform, kao i da se prilikom bodovanja u obzir uzima i opšti uspjeh tokom školovanja.

Profesor Sokić je podsjetio da školovanje na Akademiji traje dvije godine i da nakon završetka školovanja akademci dobijaju peti stepen stručne spreme.

“Smještaj i ishranu za akademce finansira Vlada Crne Gore. Ova obrazovna ustanova raspolaže poligonom za obuku, a tu su i sportska sala i kvalitetne prostorije za učenje”, podvukao je Sokić.

On je istakao da je od ove godine uveden i prncip afirmativne akcije, u cilju ostvarivanja ravnopravnosti i zaštite lica koja se po bilo kom osnovu osjećaju u nejednakom položaju.

Svoja iskustva sa zainteresovanim danas je podijelila i Veselinka Bućković iz Berana.

“Uvijek sam imala želju da upišem Policijsku akademiju i sada mogu reći da je to zaista bio pravi izbor. Utisci su odlični, profesori se zaista trude nam na što bolji način prenesu znanje i jako sam zadovoljna”, kazala je Veselinka koja je već završila prvu godinu.

Nakon završene Gimnazije “Miloje Dobrašinović” i Božo Šestović iz Bijelog Polja odlučio je da svoje školovanje nastavi na Policijskoj akademiji u Danilovgradu, a sada nakon završene prve godine kaže da je zadovoljan.

“Položio sam testove, ispunio sve neophodne uslove i postao dio ove jako ozbiljne institucije. Posao za koji se školujem zaista je težak i odgovoran, ali se nadam da ću po završetku školovanja uspjeti da ga obavljam na najbolji način”.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić, Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE