Premijera “Hasanaginice” u ponedjeljak u Etno selu “Vuković”

Premijeru predstave  “Hasanaginica”, po tekstu Ljubomira Simovića, Bjelopoljsko pozorište izvešće u ponedjeljak, 16. jula, u Etno selu “Vuković”.Tim povodom u Centru za kulturu danas je održana pres konferencija, na kojoj su reditelj i glumci govorili o predstavi,  i iskustvima  tokom rada na njoj.

Ističući da sticajem okolnosti, poslije nekoliko godina, režira dvije predstave u Bjelopoljskom pozorištu, reditelj Slobodan Marunović nije krio zadovoljstvo profesionalizmom, kreativnošću, entuzijazmom i talentom, koji su pokazali mladi crnogorski glumci,  od kojih je većina zanat ispekla na "daskama" ovdašnjeg pozorišta.

„ Odavno nijesam ovako harmonično, lijepo i prije svega kreativno, sarađivao sa jednom ekipom. Nema ljepšeg spoja od onog, da glumac režira sa svojim kolegama, pa imamo jednu vrstu zajedničkog zavjereništva prema nekoj temi koju obrađujemo. U ovom slučaju, to zavjereništvo rezultiralo je kreativnom komunikacijom, predlozima i saradnjom a sve u cilju da najbolje uradimo posao koji smo krenuli”, ističe Marunović i dodaje  da su glumci dali više od sebe nego što se od njih očekivalo.

 Hasanaginica je,  podsjeća Marunović, narodna balada nastala u 18 vijeku, koju je zapisao putopisac Alberto Fortis, a koja je toliko zaintigirala Evropu i svijet da su se njome bavili Gete, Puškin, Ana Ahmatova, a bila je inspiracija mnogim dramskim piscima  da napišu drame po njoj.

“ Hasanaginica nosi tragiku i ljepotu vremena, ne samo onog u kojem je nastala, već i onog svevremenog, tragičkog problema koji nosi čovjek, u ovom slučaju žena, sa problemom koji nije samo današnji ni jučerašnji, već i sjutrašnji. Nije samo ona tragična ličnost, več i svi oni oko nje. Čitav splet ljudskih zabluda, gluposti, pohlepe, poltronstva, mizantropije, želje za moću i materijalnim, poništava ono najljepše i najduhovnije što je u čovjeku, a to je san o ljubavi, san o harmoniji. Ta tragična Hasanaginica nama je poslužila da ispričamo jednu novu priču, da prošetamo Hasanginicu kroz vrijeme, da je smjestimo u futur i sadašnjost i da je za trenutak vratimo u vrijeme kada je nastala”, naglašava reditelj.  

Uloga Hasanaginice za glumicu Mariju Labudović je bila posebno iskustvo , i zahvalna je kaže reditelju Marunoviću što je vjerovao u nju. “Ovo je veliki izazov za mene, kao što bi to bio izazov i za svaku drugu glumicu”, kaže Labudović.

Jako sam srećan da poslije više godina igram prvi put profesionalno u Bijelom Polju, izjavio je Moamer Kasumović. Govoreći o predstavi, on ističe da Marunović ima jedan divan koncept, koji nije ono što ljudi očekuju kada se pomene Hasanaginica.

“Ali sam siguran da će nakon predstave svi biti srećni, prezadovoljni onim što smo uradili. To je novo gledanje na ovaj komad koji nije istorijski, već je na neki način savremeni, i onako kako ga je Simović napisao, daje mu za pravo da se igra kao vrlo  savremen tekst”, ističe Kasumović.

Inače, predstavu “Hasanaginica” režirao je i adaptirao Slobodan Marunović,  scenografiju potpisuje Abaz Dizdarević, kostimografiju Jelena Perišić, muziku Dragoljub Đuričić, a scenski pokret Ferid Karajica. Uloge u predstavi povjerene su  Zoranu Vujoviću, Mariji Labudović, Moameru Kasumoviću, Petru Novakoviću, Omaru Bajramspahiću, Slađani, Bubanja, Nadi Pavićević, Izetu Mulabegoviću, Predragu Vukojeviću, Vladu Tomoviću i Jusufu Bajramspahiću.

Tekst:Tanja Dangubič

Video i foto: Vladimir Jelić

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje.