Jovanović: Regia fantastica 9, posvećena komičnoj fantastici, okupila veliki broj autora iz regiona (video)

Deveto izdanje antologije naučne fantastike fentazija i horora Regia fantastica, okupilo je veliki broj autora koji su pisali komičnu fantastiku. Ovo izdaje privuklo je veliku pažnju budući da je riječ o temi koja je veoma rijetka kada je u pitanju fantastična književnost. Gostujući u emisiji Bestseller Refesticon,Tihomir Jovanović, istakao je da je ovo jedan od prvih konkursa u regionu koji je bio posvećen komičnoj fantastici, kakvu su pisali Teri Pračet i Daglas Adams.

,,U ovom izdanju, osim autora iz regiona, imamo i autora iz Belgije koji je bio učesnik prethodnih godina. Regia fantastica je značajno proširila svoje domete. U ovom broju Regie imamo i dva stripa komične fantastike. Regia fantastika u svojim poslednjim brojevima je jedina revija u kojoj se pojavljuje i strip u svakom broju. Imamo po neki esej pisan na  zadatu temu. Tako ove godine imamo esej posvećen komičnoj fantastici.“, kazao je Jovanović, ističući da je zadovoljan  brojem pristiglih priča za ovo izdanje.

,,Mislio sam da će stići manje priča jer je komičnu fantastiku najteže pisati. Tema jeste bila neobična, kao i prethodna posvećena Dejvidu Bouviju, koji je najpoznatiji kao muzičar, ali koji u svojim pjesmama ima mnoštvo motiva iz naučne fantastike, tako da smo se trudili  da pokrijemo oblasti koje nisu bile pokrivene nekim drugim konkursima. Ako malo bolje pogledamo, Dejvid Bouvi nije samo pjevač, već i autor koji može da uđe u književnu fantastiku. Italijani su pre par meseci objavili svoju zbirku fantastike, takođe sa temom Dejvida Bouvija, tako da je ta tema aktuelna i u svetu“, kazao je Jovanović.

On je ovom prilikom napomenuo i da je otvoren konkurs za deseto izdanje Regie koji će trajati do kraja marta naredne godine. ,,Tema ovog jubilarnog izdanja je takođe neobična. To će biti palp junaci poslednjih 100 godina od kako se pojavila prva naučna fantastika. Biće to zanimljiva tema i već su se javili zainteresovani autori kao i dva autora koji će napraviti strip. Očekujemo veoma zanimljivu zbirku“, istakao je.

Društvo ljubitelja fantastike traje 20 godina u okviru kojih posvećeno radili na popularizaciji fantastike. Osvrnuvši se na protekli period, Jovanović ističe da su zadovoljni učinjenim, ali da se neprestano trude da ponudu učine što raznovrsnijom i zanimljivijom. ,,Pokrenuli smo i SCI&FI portal koji je magazinskog tipa gde možete pronaći priče, eseje, stripove... Uvek se trudimo da program i ponuda budu što raznovrsniji. Uvijek mislimo da može više i bolje. Planiramo novu ediciju pod nazivom ´Klasici naučne fantastike´. Izdali smo posebnu zbirku ´Tragom srpske fantastike´, a u pripremi je i zbirka epske fantastike. Radim na posebnoj zbirci stripova naučne fantastike stranih autora. Trenutno predsjednik Udruženja, Svetislav Filipović i ja, radimo na posebnoj knjizi, odnosno nastavku njegove knjige.“

Govoreći o knjizi ,,Tragom srpske fantastike“, Jovanović ističe da je knjiga bila izuzetno tražena, jer u sebi sadrži priče autora koje su se retko pojavljivale u značajnijim izdanjima i većim tiražima. ,,Mahom je riječ o folklornoj fantastici. Pre tih pisaca su postojale narodne pesme i bajke sa motivom fantastike. Prva bajka ´Gvozdeni čovek´ asocira na robota. U jednoj davnoj bajci imamo naznake robota prije nego što je priča o roborima postala popularna“, napominje on.

Jovanovićeva zbirka ,,Rest of“ ponudiće čitaocima neke nove priče ovog autora koje su većinom neobjavljene. ,,Neke od priča su pisane za konkurse, a neke sam pisao za svoju dušu. Naslovnicu je radio Željko Pahek, a ona se tiče priče ´Uljez iz Hanibala´ u kojoj se susreću Nikola Tesla i Mark Tven, a sama knjiga je koncipirana tako da je podijeljena na pet cjelina koje će čitaocima ponuditi priče na različite teme“, ističe Jovanović.

Serijal Bestseller Refesticon realizuje se u sklopu projekta Refesticon 2023 Transhumanizam

Realizator je Radio Bijelo Polje, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

U realizaciji emisije učestvovali: Andrijana Rabrenović, Sanida Kajević, Magdalena Smolović

Produkcija Radio Bijelo Polje