Nešić: Nagrada REFESTICON Avatar kruna četrdesetogodišnjeg bavljenja fantastičnom književnošću (video)

Pisac fantastike Ivan Nešić dobitnik je Međunarodne književne nagrade za najbolju zbirku kratkih priča zlatni REFESTICON Avatar, koja će biti dodjeljena na 11. REFESTICON-u.

Gostujući u emisiji Bestseller Refesticon putem Zoom platforme, Nešić je istakao da ga je ova nagrada prijatno iznenadila, te da je jedna od najvrednijih u njegovoj dosadašnjoj karijeri. ,,Ovo je nagrada koja mi do sada najviše znači u mojoj spisateljskoj karijeri upravo zbog toga što mi je dodijeljena za zbirku priča. Pre toga sam uglavnom dobijao nagrade za pojedinačne priče. Mogu da kažem da je ovo nagrada, ne samo za ovu zbirku priča, već i za moj rad jer se prošle godine navršilo četiri decenije od objavljivanja moje prve priče. Na toj sceni sam relativno dugo i moj opus je prevashodno vezan za kratku priču“, kazao je Nešić, istakavši da su priče u izdanju pod nazivom ,,Pomalo strašne priče“, nastajale u periodu od 2009. do 2023. godine. ,,U zbirci se nalazi 16 priča. Polovina je vezana za konkurse na kojima sam učestvovao, dok je druga polovina vezana za konkurse koji nisu bili određeni temom. Osim za konkurse za koje postoje teme, volim da zapišem ideje koje mi padaju na um i od kojih kasnije može da nastane priča“, istakao je Nešič.

Govoreći o knjizi ,,Đavoljski dobar bluz“, Nešić je istakao da je ovo djelo počeo da piše veoma rano, ali je pisanje prekinuo da bi mu se nakon nekog vremena ponovo vratio. ,, Ja sam dosta vezan za muziku na različite načine. Muzika je sastavni dio mog života i znao sam da ću jednog dana morati da napišem nešto što je vezano za muziku. Zainteresovala me je legenda o Robertu Džonsonu, ali ’Đavoljski dobar bluz’ nije priča o Robertu Džonsonu, već je to jedna priča o gitari za koju se tvrdi da je upravo gitara Roberta Džonsona. Pisati je bilo zadovoljstvo jer sam se pišući uspeo vratiti u mladost kada sam otkrivao muziku. Čekanje se isplatilo jer sam roman završio na način na koji sam zaista želeo“, istakao je ovom prilikom.

Osvrnuvši se na knjigu ,,Firentinski dublet“, Nešić ističe da je nastajala na jedan veoma zanimljiv način, u koautorstvu sa Goranom Skrobonjom. ,, Dok je Goran u izdavačkoj kući objavljivao knjige, raspisivao je konkurse za domaće autore na određenu temu. Jedne godine tema su bili vampiri. Palo mi je na pamet da spojim Glišića, kao prvog srpskog profajlera koji hvata Savu Savanovića koji postaje serijski ubica i koji posle toga biva poslat u London da pomogne tamnošnjoj policiji u hvatanju Džeka Teboseka. Goran je došao na ideju da napišemo roman umjesto priče. Proces pisanja je bio veoma brz jer smo uživali u pisanju, iako je kod mene postojao zazor da li ćemo uspeti da napravimo takvu knjigu da čitaoci ne prepoznaju ko je šta pisao. Uspeli smo savršeno da se uklopimo. Goran je iz Londona dobio obiman materijal vezan za Džeka Trboseka, tako da sam imao priliku da čitam brojne zanimljive knjige na ovu temu“, kazao je Nešić.

Serijal Bestseller Refesticon realizuje se u sklopu projekta Refesticon 2023. Transhumanizam

Realizator je Radio Bijelo Polje, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo PoljE

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

U realizaciji emisije učestvovali Andrijana Rabrenović, Sanida Kajević, Magdalena Smolović.