Promovisana prva monografija JU Ratkovićeve večeri poezije pod naslovom "U blizini huči grad ili je to more" (VIDEO)

U okviru 53. RVP danas je u Kući pjesnika održana promocija monografije JU Ratkovićeve večeri poezije „ U blizini huči grad ili je to more“.

Kako je za Radio Bijelo Polje kazao direktor Kemal Musić, monografijom je obuhvaćen rad te javne ustanove od 2012 godine, od kada su Ratkovićeve večeri poezije dobile status ustanove.

„Monografije sadrži učesnike ove pjesničke manifestacije, kao i  dobitnike nagrade. Takođe, monografija sadrži i pregled kulturnih dešavanja od Miroslavljevog jevanđelja do današnjeg dana“ istakao je Musić.

Književnik i književni kritičar,Petar V. Arbutina je kazao da je jedno nasljedstvo festivala, koji traje toliko dugo, trebalo obuhvatiti u jednu knjigu i postaviti logičan slijed događaja koji bi oživio i rekonstruisao duh festivala. Arbutina je istakao da se radi o prvoj monografiji ustanove te da je trebalo oživjeti sve ono što je festival značio, što znači i čak, kako je istakao,njegove razvojne perspektive, kuda će taj festival ići i kuda će ići pjesnička produkcija uz sve okolnosti i uslovljenosti danas u jednom vremenu eksplozije spektakla, pritiska medija i promjena književnih formi.

„ Musić je uspio da u knjizi učini vidljivim duh festivala,njegovu poetički, žanrovsku i svaku drugu polivalentnost i sve ono što bi smo u najširem smislu mogli da nazovemo naslijeđe Rista Ratkovića ne samo u kontekstu Bijelog Polja već i u kontekstu limske doline. Bavio sam se književnim naslijeđem limske doline i mislim da je to jedan vrlo zanimljiv, specifičan i samosvojan fenomen i to sve staviti u knjigu je dosta teško ali je Musić u tome uspio“ istakao je Arbutina.

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić