Promovisana knjiga ,,Drvo na brijegu“, izbor iz savremene crnogorske i BiH poezije

Knjiga pod nazivom ,,Drvo na brijegu“, koja predstavlja izbor iz savremene crnogorske i bosanskohercegovačke poezije, promovisana je danas u biblioteci Srednje stručne škole, u okviru programa 53. Ratkovićevih večeri poezije.

Teoretičarka i književna kritičarka, Melida Travančić, koja je i bila priređivač ovog izdanja, kazala je da je u izboru zastupljeno po 10 pjesnika iz Crne Gore i Bosne I Hercegovine, sa po tri autorske pjesme. ,,Treba naglasiti da je ovo prva knjiga ovakve vrste, koja sabira i daje pregled onoga što se do sada uradilo, objavilo I napisalo kada je riječ o mladim stvaraocima, i važno je njeno predstavljanje javnosti kroz zajedničku prizmu dvije bliske kulture. Do sada nije napravljen nijedan pregled, izbor ili antologija koja bi prikazala i na koncu, uporedila djela pjesnika, koja su rođenjem, životom, radom i stvaralaštvom vezani za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Tako je ovaj izbor plod našeg dugog istraživanja, kako kulturne, tako i književne scene“, kazala je Travančić i dodala da ovaj izbor ne može obuhvatiti sve pjesnike, već je cilj prikazati one autore koji su se po nečemu izdvojili od drugih. ,,Ovaj izbor poezije pokazatelj je da se jedino poezijom usaglašavamo i potvrđujemo, da je svaki stih, svaka pjesma i svaki glas originalan, drugačiji, a opet povezan sa ostalma“, istakla je Travančić.

Novinarka i teoretičarka književnosti Dragana Erjavšek istakla je da su zadovoljeni ne samo estetski, već i emotivni kriterijumi, jer pjesme izazivaju reakciju kod čitalačke publike. ,,Bitno je postići neku reakciju, jer poezija većim dijelom i služi tome. Lijepo je što imamo ovakve izbore, jer nam to biva pokazatelj koga i šta treba čitati, i svakako, treba ih biti još više. Što se tiče 20 autora koji su se našli u ovoj knjizi, mislim da su svi uspjeli da na isti način izazovu mnoštvo različitih emocija. Uvijek je važno ono, što će ostati nakon čitanja poezije. Izbor nam pokazuje i da granice postoje samo u administrativnom smislu, dok su u emotivnom, davno prevaziđene“, kazala je Erjavšek.

U ime izdavača, Štamparske izdavačke kuće “Planjax” iz Tešnja, prisutnima se obratila Muamera Planjac, koja je kazala da saradnja između izdavačke kuće Planjax i JU Ratkovićeve večeri poezije traje već dvije godine, te da žele da zajedno doprinesu popularizaciji i afirmaciji knjige. ,,Svi smo porodično vezani za knjigu, i moramo raditi na tome, da mlađim generacijama učinimo čitanje zanimljivijim. Kod nas se mnogo piše, a malo čita, i moramo raditi na popularizaciji i afirmaciji mladih kvalitetnih stvaralaca, zato nam je posebno drago što smo bili dio ove priče“, poručila je Planjac.

Na promociji su učestvovali i autori čija se poezija našla u izboru: Barbara Delać, Omer Redžić, Marija Dragnić, Anđela Bulajić i Edin Smailović.

Moderator programa bio je Rafet Mulić.

Tekst i foto: Magdalena Smolović.