REFESTICON CINEMA - Panov lavirint, Giljerma del Tora

Na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom i četvrtkom od 17.30 emitujemo serijal kulturno-zabavnih emisija Refesticon Cinema.

Serijal je posvećen filmovima naučne fantastike koji su nastali na osnovu najznačajnijih književnih djela.

U današnjoj emisiji govorićemo o filmu Panov lavirint - Giljerma del Tora

Panov lavirint je filmsko ostvarenje meksičkog reditelja Giljerma del Tora, u kome je objedinio triler atmosferu nekih drugih svjetova s visokim nivoom specijalnih efekata. Smješten u period nakon Španskog građanskog rata, tačnije u 1944. godinu, Panov lavirint govori o Ofeliji, mladoj djevojci koja otkriva fantastični svijet šumskih bića kada je majka odvede u sjevernu Španiju da se pridruže njenom očuhu, ogorčenom i uvrnutom članu Frankove fašističke armije. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu 2006. godine i izabran je da predstavlja Meksiko na dodjeli Oskara u kategoriji za najbolji strani film, dobivši tako najviše nominacija za Oskara kao film koji nije na engleskom jeziku. Osim što je osvojio brojne nagrade, film je izazvao i brojne reakcije kritičara s obzirom na to da nudi mnogo toga za divljenje. Međutim, neki kritičari smatraju da pored sve svoje zapanjujuće ljepote i upečatljive glume, film ne uspijeva da do kraja sjedini elemente fantazije i surove realnosti rata, što rezultuje time da Panov lavirint ostane sastavljen iz dve izuzetne polovine. Naime, drugi vide Del Torovo dostignuće kao spektakularnu cjelinu koja predstavlja njegov vjerovatno najzreliji film.

Glavne likove tumače: Ivana Bakero, Serhi Lopez, Maribel Verdu, Dag Džouns, Arijadna Gil, Aleks Angulo, Manolo Solo, Cezar Vea, Roher Kasamahor, Federiko Lupi i Pablo Adan.

U nastavku možete poslušati audio snimak emisije:

 

REFESTICON CINEMA

 

Serijal Refesticon Cinema realizuje se u sklopu projekta Refesticon 2023 Transhumanizam, realizator je Radio Bijelo Polje a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

 

U realizaciji emisije učestvovali: Sanida Kajević, Danijela Radović i Enida Omerhodžić