Solar: ''Nagrada 'Risto Ratković' mi daje nadu da se svijet poezije ipak prepoznaje kao svijet u kojem se mi poetski radnici nastojimo kretati što slobodnije

Maja Solar, pjesnikinja iz Srbije, ovogodišnja dobitnica nagrade ''Risto Ratković'' za knjigu poezije ''A htela sam'',  izjavila je za Radio Bijelo Polje, da je nagrada ‘Risto Ratković’  zatekla u, kako je navela, ''ne baš dobro ljeto i pred kraj ga ja popravilo! O svijetu književnih nagrada ne znam puno, ali kako književnost prije svega tretiram kao rad, onda i umjetničke nagrade - u ovom društvenom sistemu - doživljavam kao dio sredstava za reprodukciju''.  Dodala je da je  ''veoma  počastvovana što je u društvu nekih od mojih poetskih idola koji su dobili ovu nagradu, poput Olje Savičević Ivančević, Tanje Stupar Trifunović, Marka Pogačara, Alena Bešića, Vladimira Đurišića''. Dobitnica nagrade ''Risto Ratković''  kazala je za Radio Bijelo Polje da je knjigu "A htela sam’’ ''pisala kao troslojni poetsko-prozni eksperiment – koji se pre svega bavi nesanicom, anksioznošću i erotikom – i u to pisanje je uložen ne samo moj rad nego i rad sjajnog uredništva iz ‘’Enklave’’, tako da sam veoma sretna što je rad prepoznat i nagrađen. Nagrada mi daje i nadu da se svijet poezije ipak prepoznaje kao svijet u kojem se mi poetski radnici nastojimo kretati što slobodnije''. 
 
Podsjećamo, iz JU Ratkovićeve večeri poezije je saopšteno da su snaga izraza i neobičnost pjesničkog postupka bili presudni da ovogodišnja dobitnica bude upravo Maja Solar. ''Rukovođeni kvalitativnim obilježjima ove poezije i nadahnuti odgovorima za kojima autorka traga u svijetu društvenih konvencija i uslovljenosti, te fascinirani snagom riječi kojom pojedinac izgrađuje sopstvenu tvrđavu na putu do sopstvenog smisla, ali i obesmišljavanja života, odlučili smo da ova zbirka bude pobjednička i da joj damo prohod u otvaranje novih čitalačkih puteva i vidokruga", obrazložila je predsjednica žirija Olga Vojičić Komatina.
 
Knjiga poezije ''A htela sam'' objavljena je u izdanju PP ''Enkala'' iz Beograda.
 
Autorka: Magdalena Smolović
Foto: privatna arhiva