Popadić: ’’Čovjek je uvijek u središtu mojih priča’’

Sedma knjiga Dragana Popadića ’’Nebeska igra’’ biće predstavljena u okviru 11.  Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, koji se održava od 14. do 17. septembra u Bijelom Polju, što je bio i povod za gostovanje ovog novinara i pisca iz Tivta u emisiji Bestseller Refesticon.

Autor je kazao da se u knjizi nalazi mnoštvo zanimljivih priča, te da se nada da će biti interesantne čitaocima. ,,Razmišljao sam da li da naslov bude ’Nebeska igra’ ili ’Iris’. To su dvije priče koje izuzetno volim i čak sam mislio da je ’Iris’ najpribližnije samoj zamisli, ali smo odlučili da to ipak bude ’Nebeska igra’ jer to odražava suštinu onoga što sam htio da pokažem kroz ove priče. ’Nebeska igra’ je priča iz Sumerske mitologije zajedno sa potopom koji se takođe objavljuje u ovoj knjizi. Kroz tu mitološku priču protkao sam i vanzemaljce koji su uvijek tu negdje u mojim pričama i čini mi se da je ta nebeska igra jako dobra, meni lično veoma draga i na kraju smo odlučili da i knjiga nosi taj naziv“, ističe Popadić.

Brojne priče objavljuje na svom blogu, a neke od njih su i one inspirisane Biblijom. ,,Nije lako napisati prvu priču koja je stvaranje jer u Bibliji imate fenomenalan tekst o stvaranju. Ja sam pokušao da to uradim na svoj način. Izuzetno je zanimljivo čitati Bibliju, ali i usuditi se na jedan ovakav poduhvat. Mnogi se iz neznanja plaše da pričaju o Bibliji, ali i da je čitaju, međutim to je izuzetno zanimljivo štivo koje svima preporučujem“, kazao je Popadić i dodao kako je priča ta kojoj daje primat, te da je čovjek  u središtu njegovog interesovanja. ,,Koju god temu da izaberem čovjek je u središtu priče. I sve ove priče tako i pišem i one su po meni veoma zanimljive i mogu se čitati u jednom dahu. Ja ih često čitam kao da ih nisam ja pisao. Uživam u samoj priči“.

On je tokom razgovora podsjetio i na značaj Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, i dodao da je to jedan od najznačajnijih festivala u regionu koji svojim kvalitetom doprinosi razvoju fantastike u Crnoj Gori.

’’Nesumnjivo da je REFESTICON jedan od najznačajnih festivala u regionu, mnogo je uradio za razvoj naučne fantastike u Crnoj Gori koja je bila u povoju. Sada imamo veliki broj pisaca koji uspješno pišu naučnu fantastiku. Mislim da je festival umnogome doprinio svemu tome. Bilo mi je zanimljivo da čujem kada su kolege iz Slovenije kazale da su svoj festival napravili po uzoru na REFESTICON. To je zaista veliko priznanje. Tu je REFESTIKON neprevaziđen. Drago mi je i što imamo priliku da se okupimo i razmijenimo utiske sa piscima iz cijelog regiona“, istakao je Popadić i dodao da festival postiže odlične rezultate i kada je u pitanju promocija mladih stvaralaca, te da mu je bilo zadovoljstvo da piše fantastične priče na zanimljive i aktuelne teme.

 ,,Poseban značaj ovog festivala je i rad sa mladima. Jedne godine sam bio član žirija i bio sam prijatno iznenađen koliko dobrih priča su napisali učenici iz Crne Gore, sve zahvaljujući ovom festivalu“, naveo je pisac iz Tivta.

Govoreći o značaju književnosti Popadić ističe kako je knjiga njegov najbolji prijatelj. ,,Borhes je raj zamislio kao svojevrsnu biblioteku, dok Bulgakov kaže da rukopisi ne gore. Ne gori knjiga. Ona će postojati i u budućnosti. Knjiga je samo nastavak priča koje su naši preci pisali. Uvijek je priča najvažnija i ja je uvijek forsiram. Kao pisci moramo se zalagati za neke osnovne vrijednosti kao što su ljubav, poštenje, moral, empatija, solidarnost. To je imanentno čovjeku i to moramo njegovati kroz knjigu“, kazao je između ostalog Popadić.

Knjiga ’’Nebeska igra’’ objavljuje se u festivalskoj ediciji u sklopu projekta REFESTICON 2023 Transhumanizam, u izdanju Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje, u cilju podrške afirmisanim piscima iz Crne Gore, i popularizaciji žanra fantastike.

 

Serijal Bestseller Refesticon realizuje se u sklopu projekta Refesticon 2023. Tanshumanizam.

Realizator je Radio Bijelo Polje, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

U realizaciji emisije učestvovali: Magdalena Smolović, Andrijana Rabrenović, Sanida Kajević.

Produkcija Radio Bijelo Polje