Završeni V likovni susreti "Slikari Lazovići"

Izložbom slika na Ušću, večeras su završeni V Internacionalni likovni susreti "Slikari Lazovići", koji su ove godine okupili petnaest umjetnika iz Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Litvanije, Rumunije i Bugarske.

Tokom proteklih pet dana, stvarajući specifične rukopise u živopisnom predjelu Bistrice i Gradskom parku, razmjenjujući osobenu energiju, umjetnici su obezbijedili više od dvadeset eksponata koji će se uvrstiti u bogatu riznicu bjelopoljskog kulturnog nasljeđa.

Direktor Muzeja Željko Raičević je kazao da je još jedna slikarska priča uspješno privedena kraju te zahvalio učesnicima manifestacije kao i pokroviteljima porodici Lazović, Ministarstvu kulture,Opštini Bijelo Polje i kao i TA Rams.

“Ovi likovni susreti postal su tradicija , a prirodne ljepote Bijelog Polja biće razlog ,bar po prvim utiscima učesnika, da se i naredne godine ponovo nađemo na ovom ili drugom mjestu” istakao je Raičević.

Luka Lagator slikar i karikaturista  sa Cetinja  je kazao da je bilo lako stvarati u dobrom društvu koje je okupila kolonija, ali i dobroj organizaciji domaćina, gdje su , uz pomoć TA Rams imali priliku da uživaju u zanimljivim krajolicima bjelopoljske opštine.

“Mi smo svi iz svojih sredina donijeli neki svoj opus što imamo, ali inspirisani prelijepim krajolikom Bistrice i Bijelog Polja, naša kičica je “ propjevala” i vidite kako to izgleda na ovim štafelajima ovdje” istakao je Lagator.

Jedan od pokrovitelja petih internacionalnih susreta – porodica Lazović, donirala je sliku JU “Dnevni centar Tisa” , a učesnicima kolonije su uručene nagrade.

Program je vodila Vesna Šćekić, dok su u Bjelopoljski tamburaši sa Saškom Rakonjac muzički zaokružili još jednu uspješnu slikarsku priču.

 

Tekst:Vanja Šabanović

Foto i video:Vladimir Jelić