REFESTICON CINEMA - Blejd Raner, Ridlija Skota

Na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom i petkom od 17.30 emitujemo serijal kulturno-zabavnih emisija Refesticon Cinema.

Serijal je posvećen filmovima naučne fantastike koji su nastali na osnovu najznačajnijih književnih djela.

U današnjoj emisiji govorićemo o filmu Blade Runner (Blejd Raner), Ridlija Skota, odnosno - Sanjaju li androidi električne ovce? - Filipa K. Dika.

Nakon što je godinu dana proveo na adaptaciji naučno-fantastičnog romana Peščana planeta, Skot je angažovan da režira filmsku verziju romana “Sanjaju li Androidi električne ovce?” Phillipa K. Dicka, (koji će kasnije biti preimenovan u Blade Runner. Sa Harisonom Fordom u glavnoj ulozi i Vangelisovim hvaljenim soundtrackom, Blade Runner je bio komercijalni neuspjeh kada je pušten u bioskope 1982. godine, a ubrzo je povučen iz distribucije. Međutim, i dalje će steći kultni status kroz televizijske prenose i video izdanja. Varner Bros. koristio je Skotove bilješke da napravi rediteljsku verziju 1991. koja je uklonila glasove i promijenila kraj. Kritičari danas smatraju Blade Runnera jednim od najvažnijih naučnofantastičnih filmova 20. vijeka, a često se navodi, uz roman Neuromancer Vilijama Gibsona, kao pokretač sajberpank žanra. Skot je lično nadgledao digitalnu restauraciju Blade Runnera i odobrio Final Cut, koji je objavljen u bioskopima u Los Anđelesu i Njujorku 5. oktobra 2007. Skot je opisao Blade Runner kao svoj „najdovršeniji i najličniji film“.

U nastavku možete poslušati audio snimak emisije:

 

REFESTICON CINEMA - Blejd Raner, Ridlija Skota

 

Serijal Refesticon Cinema realizuje se u sklopu projekta Refesticon 2023 Transhumanizam, realizator je Radio Bijelo Polje a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

U realizaciji emisije učestvovali: Sanida Kajević, Danijela Radović i Enida Omerhodžić