Otvoreni V Likovni susreti "Slikari Lazovići"

Peti Internacionalni likovni susreti „Slikari Lazovići“ svečano su otvoreni večeras u dvorištu Muzeja Bijelo Polje.

Kolonija koja se organizuje u spomen na slikarsku porodicu Lazović, čija je umjetnost bila temelj razvoja umjetnosti Bijelog Polja i Crne Gore,  ove godine okupila je petnaest slikara iz Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Litvanije, Rumunije i Bugarske koji će stvarati u živopisnom predjelu Bistrice i Gradskom parku.

Kako je kazao direktor te ustanove Željko Raičević, proslavljajući mali jubilej od pet godina postojanja, likovni susreti postaju tradicionalni i prepoznati po svom kvalitetu.

„Ova manifestacija je pokrenuta sa ciljem da promoviše slikarstvo u Bijelom Polju, ali i da očuva veoma bogatu slikarsku tradiciju koju ima naš grad predstavljenu kroz slikarsko umijeće znamenite slikarske porodice Lazović s kraja 18. Do polovine 19. Vijeka. Isto tako, organizovanjem ove manifestacije Muzej želi da pruži punu podršku i pomoć velikom broju mladih slikara sa ovih prostora, koji žele da unaprijede svoje slikarsko umijeće, kroz druženje i rad sa akademskim slikarima međunarodnog ranga“ istakao je Raičević.

Otvarajući izložbu predsjednik Opštine  Petar Smolović je poželio ugodan i inspirativan boravak u gradu u kojem je napisano Miroslavljevo jevanđelje i gdje su rođeni i svoj život proveli Simeon, Aleksije i Lazar Lazović, čuveni umjetnici i prosvjetitelji.

„ Kao što su Lazovići našli načina da u svom vremenu komuniciraju sa evropskim tokovima umjetnosti, istovremeno zadržavajući u svom likovnom rukopisu , u izvjesnoj mjeri, tradicionalne, nacionalne vrijednosti, kao grad kulture Bijelo Polje zaslužuje da ovi susreti rastu i razvijaju se, koji će doprinijeti imidžu i kulturi koji našem gradu pripada kada govorimo o umjetničkim tokovima“ istakao je Smolović.

Program na kome su i predstavljeni radovi prošlogodišnjih susreta, vodila je Vesna Šćekić, a manifestaciju su muzički obogatili Saška Rakonjac i Đurko Dubljević.

Organizator manifestacije je JU Muzej Bijelo Polje, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Crne Gore kroz program Razvoj kulture na sjeveru Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

 

Tekst i foto:Vanja Šabanović