Kaplani svojom izložbom slika donio duh Mediterana

Edin Kaplani, slikar mora i Ulcinja, svojomn izložbom „Barke“ donio je u Bijelo Polje likovnu priču iz koje može da se čuje šum mora i mirisi daljine Otranskih vrata.

Na 20 radova velikih formata Kaplani je u akrilik i kombinovanoj tehnici, koji su nastajali tokom posljednjih pet godina, utvrdio svoj mediteranski duh i identitet.

Otvarajući izložbu rukovodilac Narodne biblioteke Edin Smailović je kazao da barka i more, dva motiva koja preovlađuju na Kaplanovim slikama, za nas znači slobodu.

„Ključno na ovim slikama je ta sloboda i potraga za njom. More predstavlja nepregledno prostranstvo, tako da za slobodu treba što više ući u dubine mora“ istakao je Smailović dodajući da iako nema ljudskih likova na slikama, sa njih se mogu pročitati nijanse ljudskog karaktera.

Kaplani je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da svoju prvu samostalnu izložbu u Bijelom Polju predstavlja u kući velikog pjesnika.

„Veoma sam zadovoljan što sam imao priliku da ovdje otvorim svoju izložbu, donesem dio Mediterana u ovaj grad i tu energiju mora koje ono posjeduje“ kazao je Kaplani i istakao da  da kroz slike iskazuje ljubav prema moru i ljubav prema Ulcinju – gradu u kom živi.

Edin Kaplani je rođen 1980. godine u Baru. Diplomirao je 2004. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti u Prištini, u klasi prof. Redžepa Ferija. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 2010. godine. Priredio je 13 samostalnih i učestvovao na preko 200 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Kaplani je likovni pedagog ulcinjske Gimnazije ,,Bratstvo-jedinstvo“. Živi i radi u Ulcinju.

 

 

Tekst i foto: Vanja Šabanović