Održan okrugli sto na temu "Preduzimanje mjera u cilju sprečavanja pojave afričke kuge svinja"

Danas je u hotela Franca održan okrugli sto na temu ,,Preduzimanje mjera u cilju sprečavanja pojave afričke kuge svinja“. Cilj ovog sastanka bio je da se poljoprivredni proizvođači, lovci, veterinarske službe i držaoci svinja upoznaju sa problemima koje izaziva ova bolest, kao i načinima na koje mogu djelovati kako bi spriječili njeno pojavljivanje. 

Vladimir Đaković, direktor Uprave za bezbjednost hrane, kazao je u izjavi za Radio Bijelo Polje da je tema ovog panela afrička kuga svinja koja se širi kroz čitavu Evropu, pa čak i kroz razvijene zemlje Evropske unije. ,,Ova bolest se trenutno nalazi na granicama Crne Gore. Zabilježeni su prvi slučajevi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Važno je održati ovakve edukacije da bismo omogućili našim poljoprivrednim proizvođačima, lovcima i svim onima koji se bave primarnom proizvodnjom da prepoznaju afričku svinjsku kugu jer je jako značajno da je rano otkrijemo“, kazao je Đaković. On je dodao i da se bolest može kontrolisati u slučajevima kada se rano prepozna, u protivnom može doći do pojave epidemije koja će prouzrokovati velike štete. ,,Crna Gora nema mnogo velikih proizvođača svinja. Uglavnom se radi o proizvodnji na malim gazdinstvima. To je dodatni rizik jer je na takvim malim farmama teško održavati biosigurnosne mjere. Ovom temom biće obuhvaćeni i lovci i lovačke organizacije, jer se bolest lako sa divljih svinja prenosi na domaće. Uprava za šume je značajan partner u ranom otkrivanju, ali i kasnijoj saradnji“, naveo je Đaković.

Načelnica Odsjeka za zdravlje i zaštitu dobrobiti životinja, Mevlida Hrapović, kazala je da joj je zadovoljstvo što je Opština Bijelo Polje prepoznala značaj preventivnih mjera koje moraju da se preduzmu u cilju odlaganja bolesti afričke kuge svinja. ,,Afrička kuga svinja se pojavila u regionu. Trenutno  jedino mi i Albanija nemamo ovu bolest. Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove poslednjih par godina radi na podizanju svijesti kod svih učesnika, proizvođača i institucija. Danas ćemo prezentovati držaocima svinja biosigurnosne mjere, odnosno ukazaćemo im na značaj šta treba da preduzmu i na koji način treba da zaštite svoje gazdinstvo od eventualne pojave ove bolesti. Upoznaćemo držaoce i institucije sa svim mjerama koje treba da se preduzmu, odnosno sa pojačanim nadzorom na graničnim i inspekcijskim mjestima na kojima nadzor vrše naši inspektori. Važna nam je saradnja sa lokalnom samoupravom u cilju obezbjeđenja mjesta na kojima će se, ako se pojavi bolest, vršiti neškodljivo uklanjanje i zakopavanje uginulih svinja“, istakla je Hrapović.

Dr Marko Nikolić, direktor Specijalističke veterinarske laboratorije, istakao je da ova bolest prijeti Crnoj Gori jer se posljednjih godina sve više približila našoj zemlji. ,,Mi, kao nadležni organi, dužni smo da zajedno sa lokalnim samoupravama budemo spremni i za pojavu bolesti u Crnoj Gori. Više nije pitanje da li će se bolest pojaviti, nego je pitanje dana kada će se pojaviti“, kazao je, između ostalog, Nikolić.

Kemal Alić, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu Opštine Bijelo Polje, naveo je da vakcina za ovu bolest još uvijek ne postoji, a jedina mjera prevencije je savjesno i odgovorno ponašanje poljoprivrednih proizvođača. ,,Zbog toga je cilj ovog sastanka da se razmotre i dogovore najbolji modeli koordinacije i da u tom smislu svako sa aspekta svoje nadležnosti preduzme mjere koje će spriječiti pojavu ove opasne zarazne bolesti. U nedavnoj prošlosti smo imali situaciju odlične saradnje državnih organa i Opštine Bijelo Polje, kako njenih organa, tako i javnih preduzeća, prije svega JKP ,,Lim“ naročito kod pojave bolesti kvrgave kože, gdje su predsavnici službe resornog Ministarstva, organa lokalne samouprave i javnih preduzeća, zajedničkom uspješnom akcijom, danonoćnim radom na terenu, velikim naporima  odgovornošću, uspjeli pobijediti ovu opaku bolest“, kazao je Alić.

Organizator sastanka  je Sekretarijat za poljoprivredu Opštine Bijelo Polje u saradnji sa Upravom za bezbjednost hrane,veterinu i fitosanitarne poslove.

Autorka i foto: Magdalena Smolović