Dr Spahić: Psorijaza narušava kvalitet života oboljelih, razumijevanje društva važno (audio)

Psorijaza je hronična, inflamatorna, sistemska bolest koja je uslovljena genetskim i imunološkim karakteristikama osobe. To je oboljenje koje ima izrazito negativan efekat na kvalitet života oboljele osobe. Procjenjuje se da u svijetu od psorijaze boluje 125 miliona ljudi, odnosno od 1-4% svjetske populacije. U Crnoj Gori još uvijek ne postoje precizni podaci o broju oboljelih, kaže u telefonskom razgovoru za emisiju “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, dr Senada Spahić, specijalista dermatologije u bjelopoljskoj Opštoj bolnici.

“Zapadni Balkan ima učestalost jedan do dva procenta, mada ta učestalost varira među različitim nacijama i geografskim područjima, tako da najviše oboljelih ima u sjevernoj Evropi a najmanje u istočnoj Aziji. Praktično, možemo reći psorijaze nema kod Eskima i američkih Indijanaca. U našim ambulantama, mislim na svoju ambulantu i dermatovenerološke ambulante u Crnoj Gori, broj pacijenata je veoma veliki, ali se tačan broj ne zna. U izradi je registar oboljelih od psorijaze, pa će u njemu biti svi podaci o broju oboljelih od psorijaze”, ističe dr Spahić i dodaje, da se psorijaza jednako javlja kod oba pola.

“Javiće se u svim uzrastima, ali se najčešće javlja od 15. do 25. godine života. Postoji pozitivna porodična anemneza kod trideset posto oboljelih od psorijaze. Brojni su faktori spoljašnje sredine koji mogu biti okidači za nastanak i pogoršanje bolesti, a među njima su infekcija, stres, povrede, konzumiranje alkohola, pušenje, i hladno vrijeme. Često se psorijaza javlja udruženo sa drugim bolelstima, pa osobe koje boluju od psorijaze često imaju metabolički sindrom koji obuhvata gojaznost, izmijenjene vrijednosti masnoće u krvi, dijabetes melitus, arterijsku hipertenziju i povećan rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Zbog toga možemo reći da psorijaza nije samo oboljenje kože već je sistemsko oboljenje koje zahtijeva multidisciplinarni pristup”, objašnjava dr Spahić.

Repriza emisije  “Tajne  zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto: privatna arhiva

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević