Kulturno umjetničko društvo Tekstilac održaće godišnji koncert sjutra u 19 časova na gradskom trgu (video)

To je bio i povod da u goste u emisiji Aktuelno pozovemo umjetničkog rukovodioca tog Društva Emira Mehonjića i njegovog zamjenika Alena Šabanovića.

Kako je kazao Mehonjić, prije koncerta u 18 časova biće održan defile gradskim ulicama.

„Sa zadovoljstvom ćemo prirediti koncert za naše sugrađane i to na gradskom trgu gdje će imati prilike svi da vide šta mi to radimo, da pokažemo naše nošnje i donesemo svu ljepotu igre i pjesme“ istakao je Mehonjić.

Na koncertu će nastupiti sve grupe Društva od najmlađih do najstarijih, koji će kroz igračko umjeće, pjesmu i muziku predstaviti ljepotu tradicionalnih igara naroda Crne Gore i regiona.

„Na koncertu ćemo se predstaviti sa jedanaest koreografija, gdje će učestvovati sve grupe od najmlađih do prve postave, tako da će učestvovati oko 300 članova“  istakao je Šabanović.

Mehonjić je najavio brojne koncerte, koje će prirediti kako u Bijelom Polju, tako i u regionu i Evropi.

„Već smo imali  neke koncerte, i radimo na daljoj afirmaciji naših ansambala, a njih će biti i ove godine dosta. Ovog vikenda smo učestvovali na Međunarodnom koncertu u Sarajevu,  a već za neki dan imamo četvorodnevni festival u Tivtu koji okuplja folklorna društva iz skoro cijelog svijeta. Pozivi stižu sa svih strana, kako od kolega iz zemalja regiona, tako i iz inostranstva, pa nas nakon Tivta očekuje Novi Sad, pa festival na Kosovu, a onda nas očekuje učešće na 57. Festivalu u Italiji gdje ćemo imati turneju od jedanaest dana“, saopštio je Mehonjić.

Ovo Društvo već skoro šest decenija ljubav prema folkloru dijeli sa svojim članovima i posjetiocima njihovih koncerata, pa tako će nakon ljetnjih aktivnosti, u septembru imati upis novih članova.

„Zainteresovanost za upis je uvijek velika, tako da ćemo upis novih članova i ove godine vršiti u septembru, kako onih najmlađih, tako i starijih sugrađana. Trudimo se da održimo kontinuitet u kvalitetu kako igre, tako i pjesme, ali ono što je najbitnije djeca se uče ponašanju, druženju i gajenju prijateljstava“ naglasio je Šabanović.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević