Otvorena izložba skulptura "Logosinteza"

Izložba skulptura „Logosinteza“, akademske vajarke Jelene Pavićević Marković, otvorena je večeras u gradskom parku u okviru 20. Internacionalnog festivala tamburaških orkestara.

Sedam skulptura većeg formata u kombinovanim tehnikama, s dominantnom upotrebom tehnike papier mâche, postavljene u gradskom parku, privukle su pažnju posjetilaca ove izložbe, ali i slučajnih prolaznika.  

„Skulpture su začete 2020 godine kada je krenula korona,začela sam ih misaono u obliku crteža, neke manje skice u terakoti, a kako smo bili zatvoreni, došla sam do nivoa da stvaram. To se desilo 2022 godine, kada sam namjenski skulpture radila za galeriju u Podgorici čije je glavno tkivo reciklaža kao i u mom čitavom procesu rada - reciklaža misli, osjećanja i svega onoga što nam se dešavalo u tom periodu“ kazala je Pavićević Marković .

Ona je pojasnila da je naziv izložbe usko vezan za pojam iz književnosti, gdje kako je kazala, logosinteza služi tome da čovjek izbaci ono najljepše iz sebe, energetski, misaono, duhovno ili u sinergiji sa prijateljima.

„Skulpture su nastale od kartona sa ciljem da se vidi da su došle iz prirode i da su i dalje na neki način u sinergiji sa prirodom, ali da se vidi prisustvo čovjeka“ istakla je Pavićević Marković.

Izložbu je otvorio glumac Petar Novaković, dok su u muzičkom dijelu programa učestvovali učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje Iris Leković i Adis Sijarić.

Tekst:Vanja Šabanović

Foto:Vladimir Jelić