NAREDBA: Zabrana loženje i paljenje vatre na otvorenom prostoru

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović donio je naredbu kojom se zabranjuje loženje i paljenje vatre na otvorenom prostoru na teritoriji opštine od 19. jula do 31. oktobra 2023. godine.

„Zabranjuje se loženje vatre i ostavljanje zapaljenih predmete na mjestima na kojima postoji povećana opasnost od izbijanja i širenja požara (u parkovima, putnim pojasevima i na drugim mjestima na kojima postoji osušena trava, lišće i drugi lako zapaljivi predmeti i materije). Kao i loženje vatre i odlaganje predmeta koji mogu prouzrokovati požar u šumi i na šumskom zemlištu“ – stoji u Naredbi koju je donio predsjednik Opštine. Služba zaštite i spašavanja se zadužuje da preduzme hitne aktivnosti na utvrđivanju požarnih opasnosti na otvorenom, na teritoriji opštine  Bijelo Polje - identifikovati “kritične tačke” i preduzeti preventivne mjera da se ove opasnosti otklone i redukuju. Kao i da u saradnji sa Komunalnom policijom, Sekretarijatom za inspekcijske poslove hitno formira Mobilni tim za dvadesetčetvoročasovni monitoring nad identifikovanim “kritičnim tačkama” visokog i srednjeg rizika od nastanka požara. Ovom Naredbom se zadužuju Mjesne zajednice na teritoriji opštine Bijelo Polje da upozore mještane i informišu ih o zabranama loženja, da posredstvom organizovanih požarnih dežurstava pruže podršku čuvarima šuma i šumskog zemljišta (lugarima) i neposredno vrše monitoring na terenu nadležnosti mjesne zajednice, te da po izbijanju požara blagovremeno prijave počinica  nadležnim službama za procesuiranje (CB Bijelo Polje, Komunalna policija). Izuzeće naredbe se odnosi na poljoprivredno gazdinstvo, domaćinstvo ili pojedinca kojem je krajnje neophodno spaljivanje otpadi u u cilju adekvatne pripreme poljoprivredne proizvodnje, te je isto dužno zahtijevati paljenje u strogo kontrolisanim uslovima.

„To podrazumijeva obavezu obavještavanja predstavnika Mjesne zajednice, koji će u vidu zahtjeva dostaviti podatke Službi zaštite i spašavanja kako bi isplanirali i odredili vrijeme paljenja, mjesto paljenja, način paljenja i uz obavezno prisustvo vatrogasca - spasioca iskontrolisati paljevinu u cilju spriječavanja daljeg širenja požara. Evidencija mora sadržati : datum zahtjeva za  kontrolisano paljenje, ime i prezime lica - domaćinstvo koje zahtijeva paljenje, zahtijevano vrijeme i mjesto požara, razlog paljenja i kontakt telefon lica koje je odgovorno za paljenje. Zadužuje se Služba zaštite i spašavanja da odobri, isplanira, organizuje, iskontroliše i iskoordinira aktivnostima u cilju suzbijanja mogućnosti širenja požara i da o tome vode evidenciju“ – zaključuje se u Naredbi.

Protiv nesavjesnih počinilaca požara će se nakon operativnih radnji nadležnih organa, a shodno zakonskoj regulativi, podnijeti prekršajne ili krivične prijave. Naredba stupa na snagu danom objave na Zvaničnoj stranici Opštine Bijelo Polje i važi do 31. oktobra 2023. godine.

Izvor: Opština Bijelo Polje