Jubilarni 20. Internacionalni festival tamburaških orkestara i ove godine nudi bogat i kvalitetan muzički program

Jubilarni 20. Internacionalni festival tamburaških orkestara biće održan 27, 28, i 29. jula na gradskom trgu u Bijelom Polju. Festival tamburaša je dokaz da je tambura instrument koji ne poznaje granice i koji ruši sve jezičke i muzičke barijere što su svih ovih prethodnih godina dokazali učesnici ovog festivala. Oni su potvrdili da jezik muzike, ljubavi, prijateljstva i tolerancije razumiju svi ljudi, saopšteno je na današnjoj pres konferenciji, upriličenoj tim povodom.

Direktor Centra za kulturu, Jasmin Ćorović, istakao je da su ove godine pripremili izuzetno bogat program, te da će na festivalu nastupiti ne  samo regionalni izvođači, nego i tamburaši iz Mađarske. ,,Imaćemo orkestre iz šest država. Pored ansambala iz Crne Gore, publiku će uveseljavati i orkestri iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske. Pored orkestara imaćemo i dva izvođača crnogorske narodne muzike - Šukrija Žuti Serhatlić i Zdravko Đuranović. Za finale imamo nastup Garavog sokaka. Pored samog muzičkog dijela, festival ima i svoje prateće programe. U sklopu festivala će biti održan i Biznis forum što je dobra šansa za razmjenu iskustava, ali i drugi sadržaji. Nadam se da ćemo poslati lijepu sliku iz Bijelog Polja, jer ovaj festival služi da prije svega zabavi ljude, ali i da promoviše i prezentuje privredne i turističke potencijale našeg kraja“, kazao je Ćorović.

On je dodao, da povodom jubileja, Centar za kulturu priprema i monografiju ovog festivala, koja će izaći u septembru ili oktobru ove godine.

Direktorica lokalne Turističke organizacije, Violeta Obradović, navela je da Internacionalni festival tamburaških orkestara dokazao da zavređuje da bude jedan od najboljih festivala koji se organizuju u Crnoj Gori. "Svaki festival koji toliko dugo traje dovoljno govori za sebe, da se radi o kvalitetnom programu. Ovim festivalom želimo da pokažemo da sjever Crne Gore, konkretno Bijelo Polje, ima šta da ponudi u kulturnom i turističkom smislu. Trudimo se da kao Turistička organizacija uzmemo učešća u ovakvim manifestacijama. Željeli smo i da se propratni sadržaj festivala podigne na viši  nivo, te da svi posjetioci, osim kvalitetne muzike, mogu da uživaju u najrazličitijim sadržajima i da pokažemo da Bijelo Polje s pravom nosi epitet grada festivala“, navela je Obradović.

PR festivala, Slađana Bubanja-Merdović istakla je da će ovaj festival, kako Bjelopoljcima, tako i onima koji dođu u Bijelo Polje pružiti divne trenutke, ali i ruku prijateljstva, ljubavi i razumijevanja. ,,U četvrtak 27. jula održaće se Bjelopoljski biznis forum kao i izložba skulptura Jelene Pavićević Marković. Glavni program će otvoriti Dječji tamburaški orkestar  u okviru Škole za osnovno muzičko obrazovanje, koji vodi profesorica Denisa Ćorović. Nakon toga će nastupiti i GMO ,,Sveti Nikola“ iz Sjeverne Makedonije, kao i TO iz Inđije, TO ,,Mendai“ iz Segedina, TS RKUD ,,Proleter“ iz Sarajeva. Program će obogatiti i koncert KUD-a Tekstilac. Drugog dana, predviđen je biznis forum, dok će uveče nastupiti TS ,,Muzički signali“ iz Bijelog Polja, TS ,,Čokanj“ iz Našica, kao i GTO Pljevlja i Vokalna grupa ,,Lirika“.  Natupiće i poznati interpretatori crnogorske narodne muzike Šukrija Žuti Serhatlić i Zdravko Đuranović. Završne večeri festivala biće održana promocija knjige Reufa Fekovića, a onda će se na gradskom trgu predstaviti TS ,,Zeničke meraklije“, solista na basprimu Branko Bako Jovanović, TS ,,Panonske Lole“, Bjelopoljski tamburaši i Aleksandra Saška Rakonjac. Za kraj festivala održaće se koncert Garavog sokaka“, navela je Bubanja-Merdović. 

Tekst: Magdalena Smolović

Foto: Vladimir Jelić