Lokalni parlament većinom glasova usvojio završni račun budžeta za prošlu godinu

Lokalni parlament danas je  većinom glasova, i nakon višečasovne diskusije usvojio Završni račun budžeta Opštine za 2022. godinu.

Rebalansirani budžet Opštine za 2022. godinu planiran je u iznosu od 16.910.842,27 eura,a ostvaren je u iznosu od 16.203.539,02 eura ili 95,82 odsto u odnosu na plan, odnosno 4,18 odsto manje. Izdaci budžeta su planirani u iznosu od 16.910.842.27 eura, a ostvareni su u iznosu od 15.562.085,96 eura,odnosno 90,25 odsto u odnosu na plan, kazala je, u uvodnom obraćanju, sekretarka Sekretarijata za finansije Alida Nuhodžić. Ona je podsjetila, da se Opština finansira iz sopstvenih prihoda, zakonom ustupljenih prihoda, Egalizacionog fonda i budžeta države, te da  su sopstveni prihodi za 12,12 odsto ostvareni manje, nego što je bilo planirano. Nuhodžić je između ostalog kazala i da je porez na nepokretnosti kao najvažniji opštinski prihod planiran u iznosu od 900.000,00 eura,a realizovan je u iznosu od 838.731,52 eura, što je 6,81 odsto manje od predviđenog. „Egalizacione dotacije planirane su u iznosu od 5.700.000,a ostvarene su u iznosu od 5.966.479,09 eura ili 4,68 odsto više od plana. Donacije koje obezbjeđuje Vlada kao učešće u finansiranju pojedinih projekata u oblasti poljoprivrede, kulture, infrastrukturnih objekata planirane su u iznosu od 1.250.000,00 eura ostvarene su u iznosu od 271.500 eura ili 21,72 odsto u odnosu na plan. Kapitalni budžet je bio planiran u iznosu od 3.250.699,20 eura,a ostvaren u iznosu od 2.010.610,19 eura ili 61,85 odsto od planiranog“,  saopštila je, između ostalog, Nuhodžić.

Dražen Petrić, odbornik  Pokreta Evropa  sad  istakao  je da Opština Bijelo Polje svake godine usvaja rebalans budžeta, što, kako je kazao, navodi na to da se, ili ne  ne planiraju dobro prihodi i rashodi,  ili se to radi da bi  se završni račun prikazao na bolji način. Poručio je da oni neće glasati za usvajanje tog izvještaja.  Jelenka Ljujić sugerisala je da bi trebalo otkloniti nedostatke u završnom računu budžeta  na koji su ukazali nezavisni revizori, a Andrija Delić da su brojke u izvještaju o završnom računu budžeta, kako je rekao“ fingirane“, te da rad lokalne uprave nije transparentan.

Asmir Pućurica iz DPS-a mišljenja je da je budžet domaćinski i odgovorno planiran i u skladu sa potrebama građana, te da je i na isti način realizovan. Kazao je da se otplatom obaveza iz prethodnog perioda stvaraju stabilne perspektive, koje znače stabilne finansije i redovno izmirivanje svih obaveza prema građanima, i zaposlenima  u lokalnoj samoupravi. I dr Elvir Zvrko, odbornik DPS-a smatra da je završni račun prikazan  istinito i tačno.

Vaso Obradović iz koalicije Za budućnost Bijelog Polja  kazao je da oni neće glasati za završni račun budžeta, jer nijesu glasali ni za usvajanje Plana budžeta,  i istakao  da način planiranja budžeta nije bio adekvatan, te da i nije  realizovan na pravi način.Osvrnuo se i na mišljenje nezavisnog revizora, koji je u svom izvještaju konstatovao da Opština nije usvojila sistem kontrole visine prihoda, sa čim je bila saglasna i Suada Zoronjić,odbornica URE-a, koja je mišljenja da se nije poslovalo onako kako treba. „Veliki broj sudskih sporova -106, koji se vode protiv Opštine a  čija je procijenjena vrijednost 727.000 eura, i 45 sporova za koji se ne zna iznos“, istakla je, između ostalog Zoronjić.

Marko Ljujić iz Demokrata kaže da se na osnovu završnog računa budžeta može zaključiti da se nije vodilo računa o potrebama građana, jer da jeste, onda bi se više ulagalo u izgradnju gradske i seoske putne infrastukture, koja je,kako je primijetio, u katastrofalnom stanju.  Marko Đukić iz Demokrata i Mitar Radović iz SNP-a u svojim diskusijama  takođe su ukazali na neke nedostatke koje je uočila nezavisna revizorska kuća kontrolišući završni račun budžeta. 

Raspravi o završnom računu bužeta Opštine prisustvovao je i predsjednik Opštine Petar Smolović, koji je između ostalog kazao, da je budžet domaćinski, te da je planiran realno. „Mi ovdje imamo predlog završnog računa koji, kaže revizor, objektivno i istinito  prikazuje primitke i izdatke, u skladu je sa propisima kojima se regulišu primici i izdaci,  kao i drugim propisima koji su relevantni za budžet Crne Gore“, istakao je Smolović. Dodao je da se domaćinsko poslovanje ne izražava knjigovođstvom, nego kroz isplatu plata, subvencija poljoprivrednicima, stipendija studentima, isplatu socijalnih davanja, podršku preduzetništvu i td. Na kritike  opozicionih odbornika da se nije uradilo onoliko koliko bi trebalo na izgradnji putne infrastrukture, predsjednik Smolović je iznio podatak da se svake uradi preko sto kilometara asfalta, skoro pola miliona eura se uloži za asfaltiranje novih puteva,  te da se dva puta godišnje obnavlja signalizacija.

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE