Svečanom akademijom u Centru za kulturu u Bijelom Polju počeli Dani Svetih apostola Petra i Pavla

Svečanom akademijom održanom večeras u Centru za kulturu, otpočeli su Petrovdanski dani, koje organizuje bjelopoljska Srpska pravoslavna crkvena opština.

U okviru svečanosti koja se organizuje povodom obilježavanja 12. jula, Dana Svetih apostola Petra i Pavla, organizovana je prodajna izložba slika bjelopoljskih slikara, a sredstvaće biti opredijeljena za izgradnju Kuće Miroslavljevog jevanđelja. Otvarajući izložbu akademska slikarka Vesna Iličković Medojević je istakla da se izložba organizuje sa ciljem izgradnje Kuće Miroslavljevog jevanđelja, te da je nastala kao rezultat dobre i humane volje umjetnika, koji čine sve da svijet učine ljepšim i boljim mjestom za život.

„Ovo je prilika za sve nas, koja nam omogućava da podržimo umjetnost i kulturu ali i da se angažujemo u očuvanju našeg kulturnog nasljeđa. Miroslavljevo jevanđelje je  jedno od najdragocjenijih pisanih spomenika kulture. Njegova istorijska i umjetnička vrijednost je izuzetna, što nas obavezuje da ga čuvamo, sačuvamo i prenosimo budućim generacijama, te vjerujem da će Kuća Miroslavljevog jevanđelja postati mjesto duhovnog i kulturnog uzdignuća svih nas“ kazala je Iličković Medojević.

Na svečanoj akademiji koja je upriličena nakon izložbe, predstavljena je knjiga “Nebeska dvorišta“, autora episkopa diseldorfskog  Grigorija.

Govoreći o knjizi, episkop Budimljansko-nikšićki Metodije je kazao da su djela episkopa Grigorija pronašla svoje mjesto u istoriji srpske književnosti.

„Od monaha do pjesnika preko praga Hercegovine do centra Evrope odvijaće se duhovni, ali i fizički povratak našeg Odiseja samome sebi, svojim čitaocima, ali iznad svega sanjanom okrilju kući, domovini. Novi Odisej obilježio je i novog Ovidija. Ljubavlju prema čovjeku i vjerom u nevidljivi smisao koji se krije u ljepoti i tajnama njene nacikličnosti i vezama zasnovane pojavnosti“ istakao je episkop Metodije.

Svoj osvrt na ovo književno djelo dao je i prof. dr Radoje Femić. On je istakao da knjiga „Nebeska dvorišta“ emancipuje savremenu srpsku književnost koji su imali najznačajniji „duhovi“druge polovine dvadesetog vijeka.

„Sa stanovišta književnog kritičara moram reći da je veoma važno da se jedna vrsta mihizovskog ogledanja u ovoj knjizi može izvesti, ne samo na osnovu onog impresionističkog metoda, nego na osnovu emanentnog metoda, koji podrazumijeva koncentrisanost  samo na tekst, a ne na vantekstovne relacije koje ga obilježavaju. I na tom metodološkom testu, ova knjiga bi svakako, ne samo prošla, nego potvrdila vlastiti antologijski karakter i zbog toga je srdačno preporučujem „ kazao je Femić.

U svojoj besjedi vladika Grigorije osvrnuo se na život apostola Petra. On je istakao njegovu vjeru i ljubav prema Hristu.

„Novim spasavamo staro, ali to novo treba da izvire iz onog starog i da ne bude odvojivo od njega. Tako i vi nastavljate život ove čudesne stare crkve. Tako i ova djeca koja su se večeras pojavila i koja će možda svirati u nekoj svjetskoj filharmoniji, ali oni nikada neće zaboraviti svoj zavičaj. Zato je važno da se naučimo od Petra da budemo hrabri i da vjerujemo“ kazao je episkop Grigorije.

Na večerašnjoj akademiji učestvovali su Crkveni hor „Sveti Nikola“, guslar Siniša Petrić, Anđelina Femić, Bogdana Furundžić, Nađa Marinković, dok su program vodili glumci bjelopoljskog pozorišta Nela Terzić i Predrag Vukojević.

Tekest i foto: Vanja Šabanović