Knežević-Minić: Poezija nastaje iz srca i produkt je čistih emocija

Knjiga "Jecaj tišine“ nikšićke autorke Ivane Knežević-Minić promovisana je večeras u Centru za kulturu.

Govoreći o djelu, predsjednik Udruženja umjetnika i književnika Zenit, Milan Rajović istakao je kako je riječ o pjesnikinji iskrenih emocija čije pjesme nose humanu pouku.

"Svaki osjetljiv čovjek koji ima srce i dušu punu iskrenih emocija, nosi pjesničku iskru u sebi, a kad ta iskra plane u požar ljubavi, kada se rodi knjiga, onda je među nama i istinski pjesnik. A to je večeras Ivana Knežević-Minić. Pjesnički zanat se izgrađuje i usavršava, ali ni najbolje majstorstvo ne može da zamijeni iskreni i duboki jecaj iz duše. Ova knjiga je upravo takva, jedan nemušti krik koji odzvanja u srcu svakog čitaoca“, kazao je Rajović.

Predsjednik Internacionalne kulturne asocijacije IKA, književnik i književni kritičar Veljko Veljović kazao je kako je zbirka "Jecaj tišine“ samo organski nastavak zbirke "Kofer čežnje“ iste autorke. 

"Iščitavajući pjesme iz zbirke zaključuje se da su mnoge pjesme autobiografske, ljubavne, pjesme koje su u stvari nastale iz neuzvraćene ljubavi i razočarenja - što je naravno nešto što ne znamo sa sigurnošću, a na šta odgovor zna samo autorka. Ono u šta sam više nego siguran, jeste da će čitaocima koji su doživjeli razočarenje u ljubavi pjesme biti veoma bliske, da će se u mnogima pronaći i u mnogima prepoznati“, naveo je , između ostalog, Veljović.

Književnica Milanka Aranitović-Rakočević primjećuje kako je zbirka "Jecaj tišine“ plod pisanja ranjene duše i da su pjesme nastale kao način svođenja računa sa samim sobom. ,, Pjesnikinja Minić: sve duboko doživljava, raduje se, plače, pati, strepi, jeca, često nesvjesna da je zapravo preciznost i dah iskrenih emocija uzvišenost poezije, jer ima u riječi i slovu nečeg svetog. Njena poezija je njena autobiografija, kazuje i govori o njoj kojoj je u osnovi lajt – motiv ljubav, zbog koje pati, a koju veze i tka kroz cijelu ovu zbirku“, kazala je Aranitović-Rakočević.

Pjesnik Radomir V. Jokić dodao je da pomenuta zbirka poezije oslikava iskrenost i uči kako se suočiti sa sobom i svijetom.

"Ivana Knežević-Minić je zreli pjesnik, liričar koji je upoznao život, čovjek koji iskreno voli i pati i umjetnik koji se iskreno nudi čitaocu“, istakao je Jokić.

Novinar Saša Jevrić kazao je da mu je zadovoljstvo što ima priliku da govori na večerašnjoj promociji, te da zbirka ,,Jecaj tišine“ pred čitaoce iznosi mahom autobiografske pjesme ljubavnog temata, koje mame čitalačku pažnju.

Autorka, Ivana Knežević-Minić zahvalila se prisutnima, ističući kako poezija ima moć da čovjeka duhovno uzvisi, te da su samo iskrene duše u stanju da stvaraju dobru poeziju.

"Kada osjećate srcem i to prenesete na papir, možete govoriti o poeziji. Samo čovjek koji u duši gaji snažnu emociju može biti dobar pjesnik, jer poezija nastaje iz srca i produkt je čistih emocija“, kazala je Knežević-Minić.

Prisutne je pozdravio poznati zdravičar Rajko Bošković, a program je muzikom obogatila Lana Bojović.

Moderatorka programa bila je Snežana Bošković, dok je stihove čitala Magdalena Smolović.

 

 

Tekst i foto: Magdalena Smolović