Obilježen Dan borca u Bijelom Polju

U prisustvu predstavnika bjelopoljske lokalne samouprave, boračkih organizacija SUBNORA Crne Gore, UBNORA Bijelo Polje i mještana Sutivana, danas je u Orahovici obilježen 4. jul, Dan borca.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović sa saradnicima položio je vijenac na Spomenik palim borcima u Orahovici.

Smolović je u svom obraćanju građanima koji su se okupili na obilježavanju Dana borca istakao da Bijelo Polje njeguje tradiciju i antifašističke tekovine, te da na svim mjestima iskazuje pijetet prema precima koji su položili život za slobodu Bijelog Polja i Crne Gore.

„Upravo datumi kao ovaj danas kada obilježavamo Dan borca, kao i 13. jul kada slavimo Dan ustanka u kojima se, ne samo odslikava bit crnogorske nacije, već i dani kada je uvijek dobro osvrnuti se na sopstvenu prošlost kako bi se podsjetili na poruke naših predaka i crpili snagu za današnje evropske, ali i sve druge izazove“ – kazao je predsjednik Opštine Petar Smolović.

Dan borca, 4. jul obilježavan je kao državni praznik u sjećanje na sastanak koji je održan 4. jula 1941. godine u jednoj kući u Beogradu gdje je održan sastanak Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije. Na tom sastanku donesena je odluka o dizanju ustanka protiv “sila Osovine i kapitulantske Kraljevine Jugoslavije”. Nakon ove istorijske odluke uslijedile su prve borbe: 7. jula je ustanak izbio u Srbiji, 13. jula u Crnoj Gori, 22. jula u Sloveniji, 27. jula u BiH i Hrvatskoj, te 11. oktobra u Makedoniji.

Kuća u kojoj je održana ova sjednica je kasnije pretvorena u muzej „4. juli“.

 

Izvor: Opština Bijelo Polje