Objavljena knjiga „Memoari Besima Jusufovića“ Saladina Dina Burdžovića

U izdanju Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore objavljena je zbirka priča Saladina Dina Burdžovića pod naslovom „Memoari Besima Jusufovića“.

Recenzent knjige književnik i publicista Safet Sijarić, pored ostalog, bilježi: “Rođen u Ratkovićevom „nevidbogu“, i to u vrijeme da neperspektivnije nije mogao izabrati, Burdžović nam posredstvom do srca iskrenog naratora i glavnog junaka Besima Jusufovića, koji je tako realan, neposredan i ubjedljiv da se neodoljivo doima kao, bar uveliko, autobiografski lik, itekako ima šta ispričati. Tu je potekla jedna poput zavičajnog Lima jaka pripovjedačka rijeka sa mnogo bukova i virova, koja se nerijetko, uslijed naratorovog nesebičnog davanja značaja i sudbinama drugih, razlijeva u brojne otoke, rukavce, i odlive, „mrtvaje“, tako da kroz njegovu ispovijest, iskaz i svjedočenje pratimo i sveopšti egzodus jedne nesretne crnogorske i uopšte balkanske generacije na razmeđi dva vijeka, zapravo milenija, njeno stradanje, osipanje i gubljenje po Evropi i svijetu“.

Saladin Dino Burdžović rođen je 1968. godine u Bijelom Polju. Gimnaziju je završio u rodnom gradu a književnost studirao u Beogradu i Nikšiću. Pojedini naslovi iz njegovih knjiga zastupljeni su u preko pedeset antologija, zajedničkih zbirki i zbornika poezije i proze. Prevođen je na albanski. mađarski, poljski, bugarski, makedonski, slovenački, turski, francuski, ruski i njemački jezik.

Dobitnik je više nagrada za poeziju, prozu i drame. Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK), crnogorskog PEN centra, od 2008. godine Udruženja književnika Njemačke-Hessen (Litteraturgeselschaft e. v. Hessen-Deutschland). Od 1999. godine živi u Offenbachu, Hessen, Njemačka.

Priče je izabrao i za štampu priredio Petar V. Arbutina.

 

Izvor: cekum.me