Analiza Svetske banke: Bijelo Polje ima najniže takse u Crnoj Gori

Svjetska banka (SB) predstavila je danas u Kolašinu ekonomski memorandum za Crnu Goru pod nazivom "Ka strategiji održivog rasta", kojem je prisustvovao predsjednik Opštine Petar Smolović.
"Ono što me raduje a ušlo je u ovu analizu jeste da je Bijelo Polje lokalna samouprava sa najnižim taksama u Crnoj Gori, čime se još jednom potvrđuje opravdanost dobijanja sertifikata BFC, kojim smo u složenom procesu ukinuli veliki broj taksi i značajno umanjili iste" - kazao je predsjednik Opštine Petar Smolović.
Iz Svetske banke je saopšteno da izvještaj za Crnu Goru predstavlja dijagnostiku ekonomskog rasta i pruža sveobuhvatnu analizu razvoja zemlje, perspektiva i programa politika, te identifikuje potrebne reforme u ključnim sektorima.
"Izvještaj je pripremljen u saradnji sa Vladom i drugim relevantnim akterima i daje preporuke za postizanje održivijeg i otpornijeg ekonomskog rasta, povećanja produktivnosti i stvaranja visokokvalitetnih radnih mjesta. Nalazi izvještaja zasnovani su na rigoroznim analitičkim dokazima, sa posebnim fokusom na glavni pokretač rasta Crne Gore – turizam”, dodali su iz SB.
Izvještaj su predstavili autori, viši ekonomista SB Marc Schiffbauer i ekonomista SB za Crnu Goru Milan Lakićević.
 
Izvor: Opština Bijelo Polje