Smolović: "Ovaj festival ne pravda svoj ugled samo tradicijom dugom sedamnaest godina, nego i stalnim kvalitetom" (video)

“White Field Jazz festival" sedamnaesti  po redu ,otvoren je večeras u dvorištu kuće Rista Ratkovića, u organizaciji JU Ratkovićeve večeri poezije, a pod pokroviteljstvom Opštine Bijelo Polje.

Otvarajući ovu džez svetkovinu, predsjednik Opštine Petar Smolović je kazao da je Bijelo Polje grad koji njeguje istinske kulturne vrijednosti te da dobija sve značajnije mjesto u kulturnom životu Crne Gore  i regiona.

“Ovaj festival ne pravda svoj ugled samo tradicijom dugom sedamnaest godina, nego i stalnim kvalitetom, i organizatorima želim da iskažem posebno poštovanje. Zbog čega se često može čuti da je bjelopoljski festival uvijek bio avangarda crnogorske džez scene , tako ćemo i ove godine biti u prilici da čujemo nešto novo,ali i da prepoznamo ono što odavno slušamo i volimo” istakao je Smolović.

Zahvaljući Opštini Bijelo Polje koja nesebično već sedamnaest godina podržava organizaciju ove muzičke manifestacije, ali i druge kulturne sadržaje u tom gradu, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije , Kemal Musić je kazao da je Bijelo Polje prepoznatljivi grad kulture.

“Naš cilj je da predstavimo Bijelo Polje kao destinaciju koja baštini istinske kulturne sadržaje, a džez festival jeste zbilja jedan nesvakidašnji kulturni događaj. Zato ovaj festival i traje, a mi se trudimo da to održimo i da preko naših gostiju , pošaljemo sliku da Bijelo Polje baštini istinske kulturne vrijednosti” istakao je Musić.

Prvo veče White Field Jazz Festivala otvorila je bjelopoljska grupa “Kira” koji su oduševili publiku raznovrsnim repertoarom. Ovj mladi bend već je stekao vjernu publiku širom Crne Gore, a kako je kazao basista  Damir Ćatović, njihov album prvjenac treba da izađe početkom naredne godine.

Značaj festivala ove vrste veoma je dobra prilika za promovisanje dobre muzike, a ujedno je i dobra prilika za mlade muzičare i njihovu afirmaciju” “kazao je Ćatović.

Nastavak večeri obilježio je travnički brend Mustra Orchestra.Do sada su objavili dva albuma instrumentalne muzike koja je, prema riječima gitariste Taika Ganića, inspirisana tradicionalnom muzikom naroda Balkana. Uz muzičare koji sviraju svoje instrumente, u tonovima se prepliću i muzičke matrice posebno kreirane za live performans.

“Inspiraciju crpimo iz sevdalinke, ali u našoj muzici ima i uticaja džeza i pop roka i nekih drugih pravaca muzike, što je dobro prihvaćeno i od strane publike. Dosta sviramo po BiH, Hrvatskoj, Njemačkoj, a po prvi put smo u Crnoj Gori” kazao je Ganić.

Program 17. White Field Jazz Festivala biće nastavljen i sjutra veče u 18 sati kada će biti organizovana promocija knjige “Od Derdeleža do Levenfelda-eseji o književnom djelu Ive Andrića” - Dženana Kosa, a u večernjim satima nastupiće MP Trio bend iz Podgorice i Vlatko Stefanovski trio.

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić