Otvorena izložba "Kobaltna šuma" Nikole Simanića

Izložba slika „Kobaltna šumaˮ, akademskog slikara Nikole Simanića iz Nikšića, otvorena je danas u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu ”Vojislav Bulatović Strunjo”.

Ljubitelji apstraktnih prikaza, imali su priliku da razgledaju kolorit od 20 radova, uglavnom velikog formata, koji su nastajali tokom prethodnih godina.Nikola Simanić se prvi put predstavlja likovnoj publici u Bijelom Polju sa  radovima uglavnom urađenih tehnikom ulje na platnu i ulje na papiru.

Simanić je publici zahvalio na posjeti dodajući da je izložio uglavnom radove nastale u posljednjih pet godina. Prema riječima autora, izložba u Bijelom Polju predstavlja nastavak one koja se prošle godine  dogodila u Podgorici, a čiji izraz karakteriše skup zanimljivih elemenata.

“Slike su uglavnom naslikane tehnikom ulje na platnu, na papiru, a ima nekih kombinovanih tehnika.Tu su radovi koji su nastali iz raznog perioda. Svi moji radovi u sebi sadrže taj nivo ekspresije i akcije, jer prosto takav je način mog izražavanja i života.Posjetioci mogu pročitati priču, jednan zanimljiv svijet, lavirint likova, boja, odnosa i energije u kojem ostavlja ljudima prostor da pokaže svoje puteve i simbole” istakao je autor.

Simanić stvara oko 25 godina kao multimedijalni umjetnik, od klasičnog crteža tušem i perom, do video arta, instalacije, scenografije, land arta i muzike. Duže od dvije decenije radi kao dizajner - art direktor na projektima iz oblasti video produkcije, animacije, muzičkih spotova i reklamnih kampanja, televizijskih, pozorišnih i filmskih scenografija, video artaSimanić je rođen u Nikšiću 1976. godine. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1998. godin, na slikarskom odsjeku u klasi prof. Nikole Gvozdenovića. Tokom 1999. i 2000. bio je gostujući student na Ecole des Beaux-Arts, Lorient, Francuska. Magistrirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u klasi prof. Branislava Sekulića 2006. godine na Cetinju. Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu

Izložbu je otvorila Slađana Bubanja Merdović uz klavirsku pratnju profesora Miloša Vojinovića.

Izložba akademskog slikara Simanića biće otvorena do 4. Jula.

Tekst i foto: Vanja Šabanović