“White Field Jazz festival” 23. i 24. juna u Bijelom Polju (video)

Sedamnaesti "White Field Jazz festival" održaće se 23. i 24. juna u Bijelom Polju u dvorištu kuće Rista Ratkovića, u organizaciji Ratkovićevih večeri poezije, saopštio je direktor ove javne ustanove, Kemal Musić.

Musić je u emisiji “Vrijeme je za jazz” istakao da je sve spremno za ovogodišnju manifestaciju, u okviru koje će nastupiti poznata i priznata muzička imena, ali i tokom koje će biti održani i drugi kulturni programi.

“Muzičkom dijelu programa u petak predhodi izložba slika akademskog slikara iz Travnika Nermina Kozla, a prve večeri predstaviće se Kira bend iz Bijelog Polja i Mustra bend iz Travnika. Drugog dana festivala organizujemo promociju knjige “Od Derdeleža do Levenfelda-eseji o književnom djelu Ive Andrića”- Dženana Kosa. U večernjim satima slušaćemo PM Trio bend iz Podgorice, a za kraj manifestacije i Vlatko Stefanovski trio koji će zaokružiti ovogodišnju džez priču” najavio je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije.

On je napomenuo da je više puta mijenjan koncept White Field Jazz Festival žanrovski ga obogaćivali, kako bi ispunili očekivanja publike.

“Na prvom White Field Jazz Festivalu su nastupili isključivo džez orekestri, a već od naredne godine smo počeli da dovodimo rok i bluz sastave, tako da je gotovo svaka rok grupa sa prostroa bivše Jugoslavije i nastupila na našem festivalu. Koncept festivala smo morali malo izmijeniti, jer džez muziku ne slušaju široke mase, džez je umjetnost, a znamo da je umjetnost privilegija rijetkih. Zato na džez koncertima i nema previše publike. Ipak, naš cilj je da predstavimo Bijelo Polje kao destinaciju koja baštini istinske kulturne sadržaje, a džez festival jeste zbilja jedan nesvakidašnji kulturni događaj. Zato ovaj festival i traje, a mi se trudimo da to održimo i da preko naših gostiju, pošaljemo sliku da Bijelo Polje baštini istinske kulturne vrijednosti, a to pokazuju festivali koji se održavaju u gradu, Festival dramskih amatera, Ušće Fest, Međunarodni Festival tamburaških orkestara, Ratkovićeve večeri poezije i sl.“, naglasio je Musić zahvaljući Opštini Bijelo Polje koja nesebično već sedamnaest godina podržava organizaciju ove muzičke manifestacije.

Organizator White Field Jazz Festivala je JU Ratkovićeve večeri poezije, a pokrovitelj Opština Bijelo Polje.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević