Redžematović: " Mahmut Derviš je bio poeta koji se prepoznavao u svijetu po poeziji otpora, ali je pisao i o ljubavi"

Promocija sabranih djela palestinskog pisca Mahmuda Derviša, koje je s arapskog jezika preveo Džemo Redžematović, održana je večeras u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

Pozdravljajući prisutne direktor Centra za kulturu Jasmin Ćorovič je kazao da je umjetnost spona između ljudi i kultura te da je večeras upriličeno spajanje kulture i pjesništva Palestine i kulture Crne Gore.

 “Poezija Mahmuta Derviša je glas svih potlačenih koji je imao sreću da bude rođen u Palestini , a sa druge strane Palestina je imala sreću da ima njega kao pjesnika koji prelazi okvire te zemlje” kazao je Ćorović.

Ambasador Palestine u Crnoj Gori Rabii Alhantouli kazao je da je promocija sabranih djela Mahmuta Derviša veoma važan događaj jer, kako je kazao, Derviš nije samo Palestinac, Arap, već kosmopolita.

“Njegova poezija izražava modernu poeziju palestinskog naroda, koja govori o bolovima, stradanjima, uspjesima i kulturi. Predstavio je samu Palestinu u pjesničkom maniru,zražavajući vapaj za slobodom ,za ljubavlju za kojom svaki Palestinac žudi” kazao je ambassador Alhantouli.

Džemo Redžematović, koji je uradio prevod s arapskog jezika, kazao je da je Derviš odbijao da bude glasnogovornik političkih pitanja, te da je u svojim pjesmama koristio fragmente predislamskih pjesnika, grčku mitologiju

“On jeste bio poeta koji se prepoznavao u svijetu po poeziji otpora, a nije se samo ograničio na to, već je pisao i o ljubavi, slobodi, o drugim stvarima koje su bile slojevite, a ticale su se palestinskog naroda i drugih naroda koji su se borili za slobodu i svoje dostojanstvo. On je na najljepši način , koji nije svojstven dugim pjesnicima, pisao o kulturi palestinskog naroda koji je porobljen već osamdeset godina” istakao je Redžematović.

Razgovor o poeziji Mahmuta Derviša sa Džemom Redžematovićem vodio je rukovodilac Narodne biblioteke Bijelo Polje Edin Smailović, a poeziju je čitao Aleksandar Srdanović.

Ogranizatori promocije su Ambasada Palestine u Crnoj Gori i JU Centar za kulturu ''Vojislav Bulatović Strunjo'' Bijelo Polje.

 

Tekst i foto:Vanja Šabanović