Za podsticaj razvoja poljoprivrede iz opštinskog budžeta 250 hiljada eura

Za program podsticajnih mjera za razvoj poljoprivrede ove godine iz opštinskog budžeta biće uloženo 250 hiljada eura, koje će poljoprivrednici iskoristiti kroz  11 mjera, kazao je Kemal Alić, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu.

„To su mjere za koje smo smatrali da su opravdane i koje su od prošle godine bile na snazi, jer smo uzeli u obzir sve sugestije i predloge poljoprivrednih proizvođača, i na osnovu toga smo donijeli nacrt Programa. Danas smo, nakon petnaestodnevne javne rasprave, organizovali centralnu javnu raspravu, kako bismo u direktnom razgovoru sa poljoprivrednicima saznali koji su njihovi problemi, koje podsticajne mjere treba uvesti a šta promijenit, isve u cilju zadovoljenja potreba poljoprivrednih proizvođača“, istakao je Alić.

On je podsjetio da će ove godine najviše sredstava biti opredijeljeno za subvencije za mlijeko, i to 5 centi po jednom litru. „Želimo da sačuvamo  makar postojeći broj muznih grla  na seoskom području  i ako je moguće i povećamo, a  takođe, jedna od dobrih mjera jeste i podrška povrtarstvu  i ratarstvu. Subvencije za tu mjeru iznose 50 centi po metru kvadratnom za plasteničku proizvodnju, a 500 eura je po hektru za ratarsku proizvodnju. Takođe, predviđena je mjera za preradu mlijeka na poljoprivrednim gazdinstvima, što predstavlja odličnu mjeru promocije poljoprivrednih proizvođača, zatim, 25 hiljada eura za posticaj za deficitarnu mehanizaciju, i to su mjere za koje smatramo da će na najbolji mogući način prezentovati i podijeliti budžet koji nam je predviđen“, naglasio je Alić.

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić