Gurešić: Projekat “Znanje i zdravlje - droga ne” u cilju prevencije narkomanije i njenih pogubnih posljedica (video)

Nevladina organizacija “Novi poredak” u saradnji sa NVO “Korak promjene” realizovala je  projekat “Znanje  i zdravlje - droga ne”, kako bi se podigla svijest javnosti, prije svega đaka, njihovih roditelja, profesora i pripadnika romske populacije o uzrocima i posljedicama narkomanije, kazala je profesorica psihologije Danka Gurešić, predavač na projektu.

Gostujući u emisiji “Promo” Radija Bijelo Polje, ona je kazala da je narkomanija globalni problem, te da se iz dan u dan sve više onih, koji konzumiraju neku od psihoaktivnih supstanci. 

“Psihoaktivne supstance su sve one supstance koje svojim hemijskim karakteristikama narušavaju i psihičko i organsko zdravlje i uzrokuju poremećaj u ponašanju. Poseban problem je što ove supstance izazivaju zavisnost, što dodatno pogoršava kako psihofizičko stanje korisnika, tako i rezultira poremećajem u ponašanju i dovodi do poremećaja u društvenoj funkcionalnosti. Zavisnost od ovih supstanci počinje u ranoj adolescenciji, i zato je borba protiv narkomanije posebno važna u tim fazama kada se mladi razvijaju, i kada još uvijek nijesu formirane ličnosti i kada su najizloženiji različitim faktorima rizika. Zloupotreba droga može ugroziti bezbjednost svih društava, vladavinu  prava, nanijeti patnju kako pojedincima tako i cijelim porodicama i može dovesti do gubitka života. Sve su to razlozi koji su nas pokrenuli i motivisali da krenemo sa ovim projektom”, istakla je, između ostalog Gurešić.

Projekat traje šest mjeseci i podržan je od strane Ministarstva zdravlja Crne Gore.

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević