Božović:" Naše društvo marginalizuje i stigmatizuje ljude koji su samohrani roditelji"

Promocija knjige ''Rekvijem tajni'', autorke Veselinke Božović održana je sjutra večeras u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

Kako je istakla Božović, životne situacije i izazovi sa kojima se susreću  samohrani roditelji tema su knjige "Rekvijem tajni” koja je kroz 21 kratku priču prenijela iskustva žena i muškaraca koje je život postavio u ulogu samohranih roditelja.

“Htjela sam da pokažem koliko naše društvo marginalizuje i stigmatizuje ljude koji su samohrani roditelji, bez obzira što postoje i organizacije koje govore o tome i koji se bore za prava, međutim, želim da osvijetlim taj problem iz drugog ugla, da mi nismo žrtve, već boric, da naša djeca nisu neka neobična djeca koja treba da budu stigmatizovana već da su borci koji mogu da posmatraju život iz drugačijeg ugla, da su samo malo ranije morali da prekaljeni uđu u svijet odraslih” kazala je Božović.

Ona je naglasila da izazove pred kojima se nalaze samohrani roditelji treba prezentovati društvu i osvijestiti prisutnost globalnog problema koji uključuje veliki broj razorenih porodica koje moraju balansirati između moralne, materijalne i ljudske podrške, kako bi svom potomstvu obezbijedili što kvalitetniji život. 

Razgovor sa Veselinkom Božović vodio je direktor Narodne biblioteke Edin Smailović.

 

Tekst i foto:Vanja Šabanović