Rabrenović promovisao REFESTICON u Celju: "Uspješno širimo mrežu festivala u regionu"

Regionalni festival fantastićne književnosti REFESTICON večeras je promovisan u Celju na Međunarodnom festivalu fantastične književnosti Fantasifestu.
Na prvom festivalu ove vrste koji se održava u Sloveniji osim domaćih učestvuju još i pisci i predstavnici partnerskih festivala iz Srbije i Hrvatske.

Prema riječima Dragića Rabrenovića organizatora festivala iz Bijelog Polja ovo je značajna manifestacija za sve stvaraoce iz regiona jer se mreža festivala proširila i na Sloveniju. "Dobili smo još jednu destinaciju kulture i književnosti na mapi festivala koji se organizuju u Pazinu, Zenici, Beogradu, Zagrebu i Slavonskom Brodu", rekao je Rabrenović i dodao da je promocija u Sloveniji potvrda vrijednosti i važnosti festivala koji se organizuju širom regiona.


"Do sada smo ostvarili većinu zacrtanih ciljeva, ujedinili književnike iz susjednih država, predstavili naše istaknute stvaraoce i mlade pisce i kulturnu baštinu Crne Gore", napominje organizator REFESTICON-a.


On je upoznao kolege da je u Bijelom Polju organizovano pet festivala i objavljeno 11 knjiga i ovoj ediciji.

Kako je napomenuo direktor Radija Bijelo Polje organizatora prvog i jedinog festivala fantastične književnosti u Crnoj Gori uspostavljanje kontakata i saradnja sa dražavama iz Evropske unije su izuzetne prilike za pisce iz Crne Gore kojima se otvaraju nova vrata za objavljivanje i promociju.

Na festivalu koji organizuje Celjsko udruženje književnika specijalni gost je prof. dr Zoran Živković, iz Beograda, dok je Mirko Grdinić govorio o Festivalu fantastične književnosti iz Pazina, a Tihomir Jovanović o antologiji Regia fantastika koju izdaje njihovo udruženje SCI&FI iz Beograda.

 

Autor: Vladimir Jelić 

Foto: Radio Bijelo Polje

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE