Pavićević: " Poezija Lazara Lopušine vraća nas u doba nevinosti"

Zbirka poezije „Most izgubljenih ljubavi“  mladog Lazara Lopušine promovisana je večeras u bjelopoljskom Centru za kulturu.

Ovaj tek svršeni osnovac, zadivio je publiku svojom poezijom koju piše od malih nogu. Svoj talenat za pisanje poezije pretočio je u stihove, uz veliku podršku porodice, škole i  prijatelja.

Govoreći o zbirci koja sadrži oko 50 pjesama podijeljenih u četiri cjeline, recezent knjige , književnik Dragić Rabrenović je istakao da je Lazareva poezija puna želja, maštarija, slutnji i strahova uspješno pretočena u zbirku .

„Kada pred sobom  imate zbirku pjesama dječaka koji je tek završio osnovnu školu, možete se radovati što se neko mlad posvećuje stvaralaštvu, umjetnosti, poeziji.Pretočiti svoje misli, želje, slutnje i maštanje u stih je odvažno. Sakupiti stihove u pjesmi i objaviti zbirku je vrijednopohvale posebno ako je riječ o mladima. Stoga je važno pružiti podsticaj kako bi se ta igra nastavila“ kazao je Rabrenović.

Lazareva knjiga poezija ugledala je svjetlost dana zahvaljujući njegovoj školi „Risto Ratković“ i direktoru Sretu Pavićeviću, nastavnicama Veri Joksimović i  Šefika  Kijamet, koji su ovog talentovanog dječaka nesebično podržali.

„Kada čitamo pjesme iz zbirke koja je pred nama, ne možemo se oteti utisku da je autor neko mnogo stariji, sa više godina i životnog iskustva, neko ko je mnogo volio i patio zbog ljubavi. Ali, djeca, mladi vole dublje i iskrenije nego mi koji iza sebe imamo dosta iskustva i koje je život možda iskvario. Lazar Lopušina vraća nas na te prve, nevine ljubavi, strepnje i strahove.Čini da, dok čitamo ove redove,  na trenutak skinemo sa sebe teret godina i vratimo se u doba nevinosti. Ogroman je talenat ovog mladog čovjeka, na nama je da ga podržimo i odnjegujemo i siguran sam da ćemo uskoro uživati u novim plodovima njegovog kreativnog uma“ kazao je Pavićević.

Profesorica Vera Joksimović je lektorisala zbirku ljubavi Lazara Lopušine. Ona je kazala da u Lazarevim pjesmama preovladava ljubav koja je pokretač svega dobrog i plemenitog u životu jednog čovjeka.

„Bilo mi je zadovoljstvo da radim sa njim jer sam primijetila da posjeduje ljubav kako prema umjetnosti tako i prema naučnim oblastima gdje bilježi velike rezultate. On je sam prošao put stvaranja knjige, počeo je pisati pjesme, učestvovati i osvajati nagrade na literarnim konkursima, zatim je odlučio da objavi zbirku poezije u čemu je i uspio“ kazala je Joksimović.

Govoreći o svojim pjesmama ovaj mladi Bjelopoljac je istakao da je knjiga podijeljena u četiri poglavlja te da je nakon ljubavi, pisao o prirodi, porodici, svom gradu, ratu, Crnoj Gori...

„Naziv knjige“Most izgubljenih ljubavi“ objedinjuje cijelu knjigu. Zato što sam govorio o ljubavima među lljudima, našim dječijim doživljajima, pa sam govorio o ljubavi prema porodici i povezanosti sa njom, govorio sam o ljubavi prema prirodi i na kraju sam govorio o svim onim stvarima kojie nas čine ljudima, pa otuda i naziv-zato što se ljubav danas sve više gubi i svi se nalazimo na tom mostu“ istakao je Lopušina.

Tekst i foto: Vanja Šabanović