Uprkos brojnim životnim problemima, bjelopoljski penzioneri za druženje i pjesmu, uvijek nađu vremena (VIDEO)

Penzioneri na području bjelopoljske opštine su najbrojnija organizacija i ove godine ih je 6.864, odnosno 537 manje nego lani, a 90 posto njih su članovi Udruženja, kazao je predsjednik Udruženja penzionera Milan Minić. Gostujući u emisiji “Građanima u susret” Radija Bijelo Polje, Minić je istakao da su penzioneri trenutno najugroženija kategorija stanovništva, a veliki procenat njih je radni vijek završio bez riješenog stambenog pitanja.

“Ubjedljivo su najugroženiji, i to pokazuju i cifre, jer je prosječna penzija u Bijelom Polju 304 eura, što je među najnižijim penzijama u Crnoj Gori. Mojkovac, Kolašin i Berane imaju malo veći prosjek nego mi, jer je Bijelo Polje bilo  regionalni industrijski centar, i nakon privatizacije preduzeća penzionisan je veliki broj radnika. Mnogi od njih su ostvarili i prihvatili najnižu penziju, jer nije moglo   drugačije, tako da od ovih šest hiljada penzionera, 70 posto njih je sa najnižom ili oko najniže penzije. Prema podacima Fonda PIO najnižu penziju koristi 3.727 penzionera, a do 360 eura još 1.600 penzionera, što znači da 5.330 od nepuno 6.000  penzionera je ugroženo, i ne samo oni, nego i njihove porodice”, naglasio je Minić.

On dodaje, i da se Udruženje angažovalo na rješavanju vitalnih i neriješenih brojnih životnih problema penzionera, prije svega stambene problematike, adekvatnije zdravstvene zaštite, organizovanja odmora i oporavka, sportsko- rekreativnih i kulturnih aktivnosti.

Minić kaže i da se sa izgradnjom 12 stanova za penzionere na Ribarevinama  privremeno stalo, zato što nedostaje preko 200.000 eura za njihov završetak.

“Zahtjev za dodatni novac poslali smo Fondu PIO i Ministarstvu rada i socijalnog staranja ali nema odgovora. No, veoma je važno da se sva tri objekta rade veoma kvalitetno, jer u Bijelom Polju ima  oko  80 penzionera koji u svom radnom vijeku nijesu obezbijedili krov nad glavom i očekuju skoriji završetak ova tri stambena objekta”, ističe predsjednik bjelopoljskog Udruženja penzionera.

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladmir Jelić