„Rekonstruisana željeznička stanica omogućiće jefitniji, brži i jednostavniji granični prelaz“

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović, zajedno sa predstavnicima EU Delegacije u Crnoj Gori, Stalnog sekretarijata Transportne zajednice (TZ), CEFTA, i Ernadom Suljevićem, predsjednikom Skupštine Opštine obišao je danas završne radove na rekonstrukciji Glavne željezičke stanice u Nedakusima, koja će po završetku, funkcionisati kao zajednički željeznički prelaz između Crne Gore i Srbije.

Tom prilikom Ibrahimović je kazao da zajednička željeznička stanica simbolizuje i daje više poruka, ali prije svega da nadilazi željezničku stanicu, te da su su radovi na projektu pravi primjer međuresorne saradnje u cilju unapređivanja regionalnog povezivanja.

„Pored toga što će biti zajednička željeznička stanica, biće zajedničke i sve nadležne institucije, a ako smo država koja pledira da bude prva kada je u pitanju turizam, i sa svojim potencijalima investiranja u Crnu Goru, onda i mi moramo biti spremni da potencijalnim investitorima i turistima damo odgovor na ono što oni žele. Ova stanica će pomoći da ljudi ipak shvate da je Crna Gora spremna za sve izazove koji dolaze, i susjedne države“, poručio je Ibrahimović, dodajući da i dalje računaju na Evropsku uniju kao strateškog partnera, Evropsku uniju, uz čiju podršku se i ovaj projekat realizuje.

Predsjednik Skupštine Opštine Ernad Suljević kazao je da je zadovoljan kvalitetom radova, te izrazio uvjerenje da će rokovi završetka biti ispoštovani, kako bi svi sadržaji što prije bili stavljeni u funkciju putnika i zaposlenih.

„Bijelo Polje kao investicioni regionalni centar sjevera dobiće modernu željezničkui stanicu koja će pružati visok kvalitet  usluga za građane i putnike koji dolaze u naš grad, ali i onim putnicima koji su u trazitu kroz Bijelo Polje.Ovaj projekat je od posebnog značaja i zbog naše težnje da u narednim godinama postanemo respektabilna turistička destinacija. Protok roba i usluga će se ubrzati a vrijeme čekanja na graničnoj kontroli smanjiti na minimum“, poručio je Suljević. On je zahvalio svima koji su, kako je rekao, dio ovog projekta a posebno Ministarstvu za kapitalne investicije i Evropskoj uniji koja finansira radove kroz IPA projekat. 

Šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori  Yngve Enstroem, kazao je da će ovaj rekonstruisani objekat postati  jedinstveno mjesto koje će pružiti servise za jefitniji, brži i jednostavniji granični prelaz.

„Zajednički granični prelaz u Bijelom Polju pripada željezničkoj interkonekciji TEN-T Ruta 4 i ne samo da će poboljšati veze između dviju zemalja i njihovih građana, već će podstaći  ekonomske prekogranične aktivnosti. Željeznički transport ima ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti Evrope. Sa željeznicom transport će postati pametniji, povezaniji i čistiji. Sa samo 0,5 posto transportnih emisija to je najčistiji oblik putovanja. Zato je cilj Evropske unije da do 2030. godine udvostruči broj putnika u željezničkom saobraćaju, i na taj način osigura da se najmanje 30 odsto tereta kreće željeznicom, rekao je Engstroem. 

On je dodao i da u kombinaciji sa drumskom i željezničkom vezom Bar-Beograd, glavna Ruta 4 će se razvijati u pravcu modernog, multimodalnog logističkog transportnog koridora koji povezuje Luku Bar sa pogranični područjem.

Direktor CEFTA sekretarijata Emir Đikić istakao je da međunarodna trgovina i transport uvijek idu ruku pod ruku, te da je za  njihovo funkcionisanje neophodna je održiva i efikasna infrastruktura.

„Zajednički prelazi, izgrađeni po evropskim standardima, približavaju nas Evropi i prije svega koriste građanima i kompanijama našeg regiona. Radeći zajedno na ovakvim projektima, doprinosimo razvijanju i međusobnoj povezanosti naših ekonomija i unaprjeđenju efikasnosti logističkih i vrijednosnih lanaca u okviru CEFTA-e ali i sa Evropskom unijom“, poručio je Đikić.

Novinarka: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE