Održana deveta sjednica lokalnog parlamenta, na dnevnom redu odbornička pitanja, opozicija napustila zasjedanje

Danas je održana deveta sjednica Skupštine opštine Bijelo Polje na kojoj su predstavnici lokalne uprave odgovarali na odbornička pitanja. Radu sjednice nijesu prisustvovali odbornici iz redova opozicije jer ih predsjednik Skupštine Ernad Suljević  informisao da neće biti radio prenosa.

Naime, Savjet Radija Bijelo Polje je u skladu sa ovlašćenjima, usvojio Pravila o medijskom predstavljanju tokom kampanje za izbore za poslanike u Skupštini Crne Gore.

O ovom pitanju raspravljalo se na Kolegijumu kako bi se odbornički klubovi dogovorili o daljem radu, nakon čega su odbornici Pokreta Evropa sad, Demokrata,  Demokratskog fronta i SNP-a napustili zasjedanje, a parlament je nastavio sjednicu.

U  nastavku skupštinskog zasjedanja odbornicima je odgovarano na odbornička pitanja.

Odbornik Asmir Pućurica uputio je odborničko pitanje predsjedniku Opštine kakve posljedice na opštinske finansije proizvodi primjena projekta ’’Evropa sad’’?

U odgovoru na to pitanje sekretarka Sekretarijata za finansije Alida Nuhodžić je istakla da dosadašnji podaci ukazuju da je program Evropa sad imao i ima negativne posljedice po prihode Opštine Bijelo Polje, i doveo u pitanje održivost finansiranja postojećeg budžeta. Prema njenim riječima, Opština Bijelo Polje će i u 2023. godini imati umanjene prihode koji su uzrokovani usvajanjem programa Evropa sad.

Odbornik Damir Mustajbašić je potpredsjedniku Opštine Nerminu Bećiroviću postavio pitanje u kojoj fazi je projekat izgradnje trening kampa Fudbalskog saveza Crne Gore u naselju Lješnica, kada je planiran početak radova i da li su definisani odnosi između Opštine Bijelo Polje i FSCG kada je izgradnja pomenutog kampa u pitanju?

Odgovarajući na pitanje, potpredsjednik Nermin Bećirović je istakao da se trenutno vrši ispitivanje zemljišta na lokaciji, dok je nakon dobijanja glavnog projekta Opština u obavezi da izvrši komunalno opremanje zemljišta, izgradi putnu infrastrukturu, uključujući i most preko rijeke Lješnice, izgradi potrebne komunalne objekte i priključke na elektromrežu, kao i neophodne radove na priremi zemljišta. On je podsjetio da je Opština ispunila primarnu obavezu iz Ugovora sklopljenog 14.4.2022. godine i izdala urbanističko-tehničke uslove za izgradnju kampa.   

Odbornica Jasmila Hot je postavila pitanje da li se planira završtak izgradnje stanova za penzionere u ovoj kalendarskoj godini?

Sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu Haris Malagić je, odgovarajući na pitanje odbornice Hot, istakao da je Opština Bijelo Polje  kao doprinos izgradnji ovih zgrada, oslobodila svih komunalija i asfaltirala pristupni put, te da se prva faza završava a to je ukrovljenje ova tri objekta. "Kako smo informisani od strane predsjednika Udruženja penzionera očekuje se pomoć Ministarstva rada i socijalnog staranja i Fonda PIO ,koji su uz Udruženje investitori. Nadamo se da će se u što skorijem roku završiti izgradnja ovih objekata", istakao je Malagić.

Odbornica Elza Numanović je pitanje uputila Direktoru direkcije za izgradnju i investicije Mensuru Hajdarpašiću, a ono se odnosilo na to kakva je odgovornost Opštine u kašnjenju radova i koje su nadležnosti Opštine u izgradnji OŠ ’’Dušan Korać’’?

VD sekretara Sekretarijata za izgradnju Mensur Hajdarpašić je odgovorio da je važno da građani Bijelog Polja i roditelji čija djeca pohađaju ovu školu, treba da znaju da Opština Bijelo Polje nema nikakvu odgovornost u kašnjenju radova, pri čemu je dodao da su na raspolaganju investitoru i izvođačima u okviru mogućnosti da pruže punu podršku kako bi se ovaj važan projekat priveo namjeni. Hajdarpašić je pojasnio da su ugovor za izgradnju škole "Dušan Korać "potpisali Uprava javnih radova i bjelopoljsko preduzeće Unipred u martu 2019. godine, sa rokom završetka 26 mjeseci od uvođenja izvođača u posao. Kako je dodao, izvođač radova je kao glavni razlog za probijanje rokova, na jednom od sastanaka sa predstavnicima uprave škole, naveo problem u finansiranju od strane investitora.

Odbornicu  Gordanu Knežević je interesovalo zbog čega  se nije počelo sa realizacojom izgradnje objekta predškolske ustanove Gornji grad (jaslice i vrtić) i ko je odgovoran za to, ako je poznato da su obezbijeđena sredstva iz Budžeta  Crne Gore, a Opština je obezbjedila lokaciju i komunalije, pri čemu je Planom kapitalnih investicija određen vremenski period od 2022. do 2024. godine.

VD sekretara Sekretarijata za izgradnju Mensur Hajdarpašić je istakao da Opština Bijelo Polje nema nikakvu odgovornost u kašnjenju početka radova na ovom projektu, već Vlada Crne Gore čija je obaveza bila da realizuje ovaj projekat  Prema njegovim riječima, Opština Bijelo Polje je zbog povećanog broja djece koja su korisnici predškolskih ustanova obezbjedila lokaciju i izdala urbanističko-tehničke uslove kako bi započela realizacija tog projekta, navodeći pritom, da je izgradnja novog objekta obaveza Vlade Crne Gore i Ministarstva prosvjete, koji će se finansirati preko banke za razvoj Savjeta Evrope u vrijednosti od 1,5 miliona eura.

Odbornik Admir Hasić postavio je pitanje direktoru JU Centar za sport i rekreaciju koje su sportske aktivnosti u našoj opštini planirane da se realizuju u 2023. godini?

Odgovarajući na poslaničko pitanje odbornika Hasića direktor JU Centar za sport i rekreaciju Marko Maslovarić je podsjetio da su aktivnosti prezentovane u Planu i programu rada ustanove, ističući da su neke već sprovedene, poput Trećeg sajma sporta ’’Reprezentacija u srcu’’ i nacionalnog karate turnira za poletarce, pionire i nade. On je dodao da je u toku i javni konkurs kojim će se raspodijeliti sredstva sportskim organizacijama iz Bijelog Polja, da se sprovodi manifestacija namijenjena polaznicima predškolskih ustanova pod sloganom ’’Super zvijezdica’’, te da je u toku i liga Super đak, sa ciljem afirmacije sporta u đačkoj populaciji.

Maslovarić je istakao da će se u narednom periodu organizovati tradicionalne sportske manifestacije u malom fudbalu, kajaku, basketu, biciklizmu, atletici, odbojci i drugim sportovima. 

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić