Više Nevladinih organizacija na okruglom stolu govorilo o prevenciji alkoholizma i zloupotrebe droga kod mladih

Više Nevladinih organizacija, NVO Novi poredak, NVO Korak promjene, NVO Eko Centar, NVO Progres, NVO Zvijezde, NVO Platforma i NVO Akademija društvenih nauka su održale okrugli sto na temu primjene aktivnih mehanizama prevencije upotrebe alkohola, droga i psihoaktivnih supstanci kod mladih.

Konstatovano je da se instituti prevencije ne koriste na adekvatan način i u dovoljnjoj mjeri kako bi se zlupotreba ovih štetnih supstanci svela na najmanju moguću mjeru. Takođe je na bazi raspoloživih statistika evidentirano prisustvo upotrebe alkohola, droga, kao i raznih psihoaktivnih supstanci u saobraćaju i zaključeno da je nužno u najkraćem vremenskom periodu razviti sveobuhvatnije i sistemske programe prevencije  i poboljšanja sigurnosti i bezbjednosti mladih i građana u saobraćaju sa ciljem veće zaštite ljudskih života i materijalnih dobara.

Nevladine organizacije su donijele zaključak da su potrebne izmjene seta Zakona i to izmjene i dopune krivičnog Zakona, Zakona o krivičnom postupku i Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima. Ovakvim pristupom izmjena Zakona i njihovom doslednom primjenom bi se uticalo na smanjenje konzumacije alkohola i droga kod mladih, a takođe i na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda na Crnogorskim putevima.

Na okruglom stolu je takođe istaknuto da je potrebno uključiti sve raspoložive društvene aktere u prevenciji i suzbijanju upotrebe alkohola, droge i raznih psihoaktivnih supstanci kod mladih. Na taj način bi se zaštitila najranjivija kategorija u državi, a to su mladi. Ovakvim pristupom bi se sačuvali zdravlje, životi i imovina građana i u saobraćaju i povećao opšti nivo bezbjednosti.

Na okruglom stolu je posebno zaključeno da je potrebno obratiti pažnju na kvalitetnu implementaciju tema zloupotrebe alkohola, droga i PAS-a u procesima formalnog obrazovanja kao i da je potrebno dati podršku vaninstitucionalnom obrazovanju i vaspitanju u naporu da se ove bolesti zavisnosti iskorijene u što većem obimu. Poseban akcenat i fokus je potreban na mlađu populaciju u procesu edukcije koja je više sklona upotrebi alkohola i droga, a u poslednje vrijeme i psihoaktivnih supstanci posebno u saobraćaju.

 

Saopštenje i foto: NVO Novi poredak, prof. Radivoje Bogavac