Međedović: "Cilj aktivnosti je doprinos afirmaciji Muslimana Crne Gore kao dio autohtonog i konstitutivnog naroda"

Etnološka izložba koja se realizuje u okviru projekta “Kulturna afirmacija Muslimana Crne Gore” otvorena je danas u prostorijama Ade Mix DOO.

Među izloženim eksponatima mogli su se vidjeti stare pisaće mašine, kubure, mlinovi za prženje I mljevenje kafe, pegle na žar  i razni predmeti stari nekoliko decenija, a koji su u prošlosti imali primjenu u svim domaćinstvima na ovim prostorima.

Kako je istakla organizatorka izložbe  Suada Drpljanin Fetić prikazani predmeti imali su primjenu u prošlosti u gotovo svim gradovima Crne Gore, ali sa različitim nazivima.

“Danas možemo vidjeti različite predmete koji su koristili naši đedovi, prađedovi, bake, nane i bike i koji su nas vratili nekoliko decenija u prošlost da se ne bi zaboravila naša tradicija, kultura i istorija” istakla je Drpljanin Fetić.

Kako je kazala nositeljka projekta Amila Međedović cilj ove aktivnosti  je doprinos afirmaciji Muslimana Crne Gore kao dio autohtonog i konstitutivnog naroda, kroz podizanje svijesti o potrebi za obrazovanjem, tradicijom kulturom, istorijom svakog pojedinca pripadnicima zajednice.

 “Projekat je namijenjen svim građanima Crne Gore , a prije svega građanima islamske religije I muslimanske nacionalnosti, čiji sadržaj nas uvodi u prošlost koji je veoma blizak našim saznanjima riječju i slikom” istakla je Međedović.

Projekat je podržan od strane Fonda za zaštitu I ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori pod pokroviteljstvom Savjeta Muslimana Crne Gore.

Programje vodila Slađana Bubanja Merdović.

 

 

 

Tekst I foto :Vanja Šabanović