Odbornici lokalnog parlamenta jednoglasni u zahtjevima da Vlada pomogne bjelopoljskim poljoprivrednicima

Odbornici Skupštine Opštine, danas su sa 26 glasova ZA i bez ijednog protiv i uzdržanog, usvojili Zaključak kojim se Vladi Crne Gore predlažu mjere u cilju rješavanja problema poljoprivrednika sa područja naše opštine.

U tom dokumentu se navodi da Skupština opštine Bijelo Polje pruža punu podršku proizvođačima malina, vlasnicima hladnjača i stočarima sa teritorije opštine Bijelo Polje. Predlaže se Vladi, da primijeni interventne mjere u skladu sa zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju, radi podrške pomenutim granama poljoprivrede, zbog makroekonomskih poremećaja na regionalnom i evropskom tržištu.

„U skladu sa navedenim, zbog značaja koje ova grana ima na ekonomski razvoj sjevera, predlaže se Vladi Crne Gore da hitno donese set finansijskih mjera, kojim bi se omogućile finansijska održivost poljoprivrednih proizvođača i hladnjačara, kao jedne kompaktne cjeline, u cilju prevazilaženja ovog trenutno kriznog momenta“, kaže se u inicijativi, koju su na današnjem skupštinskom zasjedanju, kojem je prisustvovao i predsjednik Opštine Petar Smolović, podržali svi odbornički klubovi. 

  

Prethodno je podnosilac inicijative Andrija Delić, koji je i predsjednik Udruženja malinara, prisutne odbornike upoznao sa razlogom podnošenja inicijative. On je kazao da je javnost poslednjih dana upoznata sa krizom koja je zadesila malinarstvo i stočarstvo, usred, kako je istakao,  makroekonomskih poremećaja na tržištu, izazvanih krizom u Ukrajini.

“Došli smo u vrlo tešku situaciju, zato što je sljedeća sezona za nekih dva mjeseca a naše hladnjače su pune. Mislim da bi bilo pogubno po ovu granu poljoprivrede, koja tokom sezone berbe u Bijelom Polju zapošljava oko 2.500 radnika, državi čini devizni priliv u visini od 2,5 milona eura godišnje, grana koja ima ambiciju da preraste u veću, organiziovaniju poljoprivrednu proizvodnju, da propadne usljed nemara i nepreduzimanja određenih interventnih mjera”, istakao je Delić, dodajući da je ovo i socijalni problem, jer od malinarstva u Bijelom Polju živi veliki broj porodica. 

Irma Kujović, predstavnica hladnjačara iz Bijelog Polja, kazala je da su došli u nezavidnu situaciju, jer malina ne može da se proda a hladnjače su pune.

“Malina ne može da se proda jer je otkupna cijena maline ove sezone bila jako visoka, a prilivom ukrajinske maline na evropsko tržište naše maline su ostale zarobljene u hladjačama, jer izvoznici iz Srbije nijesu mogli da prodaju ni svoju, a kamoli našu malinu. Iako bi je mogli prodati u ovom momentu, cijena maline je 2 eura, što bi, u odnosu na onu cijenu koju smo mi imali kao otkupnu od 4,30 eura , bio veliki gubitak i za malinare, ali i za nas hladnjačare”, naglasila je Kujović.

Poljoprivrednik Vučko Pešić zamjerio je što, kako je istakao, poljoprivredni proizvođači koji se bave preradom mlijeka na gazdinstvu, "nijesu obuhvaćeni opštinskim programom za razvoj poljoprivrede, a ove godine je došlo i do smanjenja nacionalnog budžeta za preradu mlijeka na gazdinstvu sa 3 miliona i 800 hiljada na dva miliona eura”.

Predsjednik Opštine Petar Smolović, iskazao je saglasnost sa poljoprivrednicima da je potreban ozbiljan pristup poljoprivredi, te da poljoprivreda treba da bude krucijalna grana razvoja Bijelog Polja, ali i poručio,  da zahtjevi treba da budu adresirani na pravu stranu.

“Adresa je Ministarstvo poljoprivrede sa 66 miliona eura, a ne Opština Bijelo Polje. Mi možemo sitnim mjerama da nadopunjavamo Ministarstvo, ali šta možete da uradite sa 300 hiljada eura, odnosno sa 0,5 posto budžeta od 66 miliona”, kazao je Smolović, i podsjetio, da je budžet Opštine za poljoprivredu 300 hiljada eura, ali i da se  uvećavava  iz godine u godinu.

“U mom mandatu sam zatekao 150 hiljada eura, pa povećao na 200 hiljada, pa 250 hiljada i došli smo do 300 hiljada eura”. Sa 150 hiljada 2018. došli smo na 450 hiljada,  što znači da smo naš budžet za poljoprivredu podigli tri puta. I taj budžet je doveden u pitanje ove godine, jer je nama Država, kroz projekat  Evropa sad, uskratila dva i po miliona eura”, naglasio je Smolović.

Iako, kako je kazao Marko Ljujić odbornik Demokrata, problemi poljopirvrednika nijesu od juče, te da oni gravitiraju na teritoriji Crne Gore dugi niz godina i decenija, “ono što je najbitnije da se uradi, jeste, da se nepodijeljeni, svi kao jedan u Skupštini, izađe sa zajedničkim zaključkom prema Vladi i prenese resornom ministarstvu, da se ovi nagomilani problemi koji traju dugo godina, konačno riješe”.

Odbornica DPS-a Vesna Pavićević je poručila da su problemi hladnjačara, stočara i malinara problemi svih nas.

“Jer je na svaki način ugrožena egzistencija njihovih porodica, i samo ugrožavanje egzistencije građana je ono nešto, čime se moramo mi baviti i rješavati te probleme na način koji je zakonit i koji možemo postignuti”, istakla je Pavićević.

Vaso Obradović je kazao da oni u Demokratskom frontu problem svih poljoprivrednih proizvođača doživljavaju veoma ozbiljno, jer, kako je rekao, bez bogatog sela ne može da egzistira ni grad.

“I zbog toga, trudićemo se,  ne samo da podržimo ove mjere, nego ćemo u kontinuitetu da insistiramo u radu Skupštine da dobijamo odgovore šta je preduzeto, i ako treba, uvijek da pravimo apele prema Vladi, jer nemamo mogućnosti da sami izađemo u susret da vam pomognemo”, poručio je Obradović.

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE