Druženjem, igrom i pjesmom na gradskom trgu obilježen Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom

Povodom 21. marta - Svjetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, Udruženje roditelja djece i mladih sa smetnjama u razvoju „Oaza“, danas je na gradskom trgu upriličilo prigodan program, posvećen ovoj djeci.

Rasema Hekalo, sekretarka Udruženja “Oaza” kaže da ovaj dan obilježavaju svakog 21.marta, a ove godine su im podršku i pomoć pružili brojni sugrađani i prijatelji.

“Naše udruženje svake godine obilježava ovaj dan, a ove godine smo posebno srećni i zadovoljni, jer je masovnije okupljanje i obilježavanje ovog datuma,  i jer su nam u organizaciji i obilježavanju pomogli poznati sugrađanin Moamer Kasumović, naš veliki volonter, Amer Škrijelj koji se pobrinuo oko programa i ozvučenja na trgu, uključila se i OŠ „Dušan Korać“ sa svojim Posebnim odjeljenjem, Mala grupna zajednica i Dnevni centar „Tisa“, kao i osnovci koji će učestvovati u programu”, istakla je  Hekalo.  

Ona je naglasila da su djeca sa Daunovim sindromom topla, druželjubiva, a srećna su kad dobiju nečiju pažnju, pa nije ni čudo, što ih zovu  djecom ljubavi. Hekalo je zahvalila svima koji su pomogli u organizaciji, ovog, za djecu sa Daunovim sindromom posebnog događaja.

Dan osoba sa Daunovim sindromom prvi put je obeležen 2006. godine u velikom broju zemalja, a Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2012. godine 21. mart proglasila za Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom. Simbol ovog dana su šarene ili rasparene čarape jer se tvrdi da ih osobe sa Daunovim sindromom ne mogu upariti.

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i  video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE